Predstavljena antologija „Hercegovački vijenac“

antologija

Izvor: Radio Trebinje
Autor: D.M.

Prema riječima autora knjige „Hercegovački vijenac“ na blizu 500 stranica sa 287 pjesama daje široki prikaz poetskog stvaralaštva 17 pjesnika koji sada žive, stalno ili povremeno, u opštinama Trebinje, Bileća, Gacko, Ljubinje i Nevesinje.
„Razlozi koji su me naveli da priredim ovu antologiju je da srpski pjesnici koji sada žive i stvaraju u Hercegovini nisu prisutni u duhovnom životu u svojoj sredini koliko to zaslužuju, kao i da postaknem intezivnije poetsko i književno stvaralaštvo u istočnoj Herecgovini u ovom vremenu“,ističe Stajić i dodaje da je antologija, prema vremenu nastanka pjesama podjeljena u tri cjeline: predratno, ratno i posljeratno stvaralaštvo.
O knjizi osim autora govorili su pjesnik i saradnik u izradi antologije Novica Telebak, profesor Radoslav Milošević, književnik Šćepan Aleksić i novinar Milenko Avdalović. Oni su naglasili da je Stajić kao jedan od najbolјih poznavalaca književnih prilika u Republici Srpskoj sakupio sve ono što je vrijedno, a vezano za savremenu srpsku liriku u Istočnoj Hercegovini.
Izdavači knjige „Hercegovački vijenac“ su SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Izdavačko preduzeće „Filip Višnjić“ iz Beograda.

Pjesnici antologije

U prvoj antologiji savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini zastupljeno je 17 pjesnika: Nikola B. Ninković, Ružica Komar, Radoslav Milošević, Novica Telebak, Nebojša Rudan, Sergej Ćuk, Božidar Vučurević, Miodrag-Ljumo Hrnjez, Zdravko Dabić, Sreten Vidaković, Đorđe Dabarčić, Dobroslav Ćuk, Olgica Cice, Marko Jakšić, Vera Basor, Božo Kijac i Jovan Bratić.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: