Prebilovci, 9. avgust: Liturgiju u slavu Svetim Prebilovačkim novomučenicima služiće vladike Grigorije i Atanasije

U subotu 9. avgusta 2014. godine, u Prebilovcima, kod Čapljine, BiH, molitveno će se obeležiti 73.godišnjica stradanja srpskog naroda Donje Hercegovine u genocidu Nezavisne Države Hrvatske u vreme Drugog svetskog rata.

slika 1
U toku leta 1941. u dva talasa zločina , nazvanih „Vidovdanski pokolj“ i „Ilindanski pokolj“ hrvatske snage su, posle svakovrsnog mučenja i iživljavanja nad nedužnim i nemoćnim žrtava, ubile oko 4000 Srba, oba pola i svih uzrasta u kraškim jamama, rekama i na drugim mestima. Posebno je teško stradalo selo Prebilovci, koje je izgubilo više od 800 svojih žitelja.

Najviše žrtava je bilo među decom i ženama koje su 6. avgusta te godine žive gurnute u jamu Golubinka kod Međugorja. Zločin nad ovim žrtvama ponovljen je 1992. kada su im kosti uništene prilikom miniranja Spomen crkve sa kriptom u Prebilovcima, takođe od strane hrvatskih snaga.

Помен код остатака мученичких моштију 2008.
Od ove godine Svetim Prebilovačkim novomučenicima, koji su kanonizovani kao svetitelji na ovogodišnjem Svetom Arhijereskom Saboru Srpske Pravoslavne crkve ,ne služe se parastosi kao drugim pokojnicima.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog , koji se obnavlja u Prebilovcima, 9.avgusta od 8 časova, Svetu Arhijersku liturgiju u slavu Novomučenika služiće hercegovačke vladike Grigorije i Atanasije, sa brojnim sveštenstvom i đakonima.

10596936_733070843416555_553195115_o

 

Ovaj izuzetan događaj biće uveličan unošenjem prve ikone Svetih Prebilovačkih novomučenika u Hram i liturgijskim krštenjem jedne prebilovačke devojčice, što sve simbolizuje obnovu hrama i života u Prebilovcima.
Kako portal Slobodna Hercegovina saznaje prvu i zvaničnu ikonu Svetih Prebilovačkih mučenika uradila je mati Tekla, igumanija manastira Dobrićevo kod Bileće.

Ovoj svečanosti prisutvovaće i poklonici koji u Prebilovce dolaze autobusom iz Beograda, deveti put za redom, u organizaciji Srpskog nacionalnog društva Prebilovci.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: