Pre 96 godina stvorena je Kraljevina SHS

Pre 96 godina, 1. decembra 1918. godine proglašena je prva zajednička država Južnih Slovena – Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Stvaranje nove države u palati Krsmanović na Terazijama u Beogradu proglasio je regent Aleksandar Karađorđević, koji je 1921. postao kralj.

kralj-aleksandar_f

Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, kao i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije. Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Kraljevina Srbija je još početkom Prvog svetskog rata zvanično objavila da su njeni ratni ciljevi ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, što je potvrđeno Niškom deklaracijom Skupštine Kraljevine Srbije 7. decembra 1914. godine.

Formiranje Jugoslovenskog odbora usledilo je 1915. godine, a sačinjavali su ga istaknuti Srbi, Hrvati i Slovenci sa prostora tadašnje Austro-Ugarske, opredeljeni za stvaranje nove zajednice Južnih Slovena.

Konkretni pregovori o ujedinjenju u buduću državu postignuti su na grčkom ostrvu Krfu, gde je 20. jula 1917. donesena Krfska deklaracija, a u Ženevi 9. novembra 1918. godine, takozvani Ženevski sporazum. Skupu u Ženevi prisustvovali su predstavnici Kraljevine Srbije, Narodnog vijeća iz Zagreba i Jugoslovenskog odbora s centralom u Londonu.

U jeku raspada Austro-Ugarske pod vođstvom čelnika i pristalica Jugoslovenskog odbora u Zagrebu je proglašena država Slovenaca, Hrvata i Srba, kao zemlja Južnih Slovena dotadašnje Austro-Ugarske.

U Novom Sadu je Velika narodna skupština 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a 24. novembra i Skupština Srema u Rumi, pa je Vojvodina stupila kao sastavni deo Srbije u novu zajedničku državu obrazovanu 1. decembra 1918. godine. Krajem novembra i “Podgorička skupština” donela je odluku o pripajanju Crne Gore Kraljevini Srbiji.

Tako je 1. decembra 1918. godine regent Aleksandar Karađorđević proglasio stvaranje nove države. Ime u Kraljevina Jugoslavija promenila je 1929. godine. To je bio dosledni nastavak izvorne koncepcije s kojom je i obrazovana zajednička država, što je bilo uneseno i u Ustav iz 1921. godine, poznat kao “Vidovdanski”. Kraljevina Jugoslavija postojala je do Drugog svetskog rata.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: