Popovo polje jabukama osvaja Evropu

Već za narednu sezonu pripremili su zemljište, na kome će biti zasađeno novih 30 hektara jabuke. „Ove godine smo po prvi put obavili sadnju jabuke savremenim mašinama sa GPS navigacijom. To je potpuno novi pristup – brži i efikasniji. Ranije je on korišten kod sadnje vinove loze, ali ovu tehniku, kada je jabuka u pitanju, naša firma je prva primijenila u regionu, kaže Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje u AD „Popovo polje“.

jabuke 01

Izvor: Radio Trebinje
Autor: M. I.

Da su jabuke i Popovog polja već postale poznat brend na evropskoj pijaci, svjedoči i podatak da će većina ovogodišnjeg roda od preko hiljadu tona biti izvezena u Evropsku uniju. Izvoz će i dalje rasti, obećavaju iz AD „Popovo polje“, pošto u ovoj firmi planiraju da sa sadašnjih 75 hektara, do 2020.godine površine pod jabukom prošire na 250 do 300 hektara .
Da u relativno kratkom vremenskom roku, uz veliki trud, znanje i ulaganja mogu biti postignuti odlični rezultati, pokazuje primjer ovog, za naše uslove poljoprivrednog giganta, jedinog bh izvoznika jabuka u EU.
Već za narednu sezonu pripremili su zemljište, na kome će biti zasađeno novih 30 hektara jabuke. „Ove godine smo po prvi put obavili sadnju jabuke savremenim mašinama sa GPS navigacijom. To je potpuno novi pristup – brži i efikasniji. Ranije je on korišten kod sadnje vinove loze, ali ovu tehniku, kada je jabuka u pitanju, naša firma je prva primijenila u regionu”, kaže Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje u AD „Popovo polje“.
„Najveći dio roda izvozimo u EU, dok na lokalnom tržištu postoje određena ograničenja. AD „Popovo polje“ jedan je od rijetkih izvoznika jabuka sa ovih prostora u EU, a kvalitetom proizvoda zadovoljavamo rigorozne standarde Unije, tako da i lokalnim kupcima garantujemo isti kvalitet proizvoda, kao i u EU. Kompletna proizvodnja jabuke je sertifikovana i do sada nismo imali problema u izvozu na evropsko tržište. Posjedujemo GlobalGAP sertifikat, tako da za našu robu nije teško naći kupca. Analize naših proizvoda na upotrebu pesticida, pokazuju da u plodovima jabuke imamo i do 1000 puta manje količine preparata, ili ih uopšte nema, u odnosu na one koji ne zadovoljavaju standarde EU.“
Ipak, sve je počelo 2010. godine kada je novi vlasnik preuzeo tada posrnulo preduzeće i počeo sa njegovim uređenjem i podizanjem novih zasada. Na punom rodu trenutno je 20% površina, ili oko 15 hektara, dok su na ostalim površinama zasadi stari od jedne do pet godina.
Na cijelom nasadu napravljen je sistem za navodnjavanje kap po kap, dok su plantaže jabuke pokrivene protivgradnom mrežom.
„AD Popovo polje ulaže u zaštitu voćnjaka, a plantaže jabuke su pod protivgradnom zaštitom. Sistem zaštite od grada nosi i druge benifite poput zaštite od insekata, plod ima bolju obojenost i niz drugih prednosti“, kaže rukovodilac voćarske proizvodnje u AD „Popovo polje“.
Iako je ova godina bila teška, uz obimne padavine, kako u početnom periodu vegetacije, tako i pred početak berbe, kvalitet je izuzetan, a prinosi rekordni.
„Na jednoj parceli imali smo preko 90 tona po hektaru, i to jabuke zadovoljavajuće krupnoće. To je mnogo više od evrpskog prosjeka“, kaže Bašić.
Bašić ističe da ozbiljna proizvodnja nije moguća bez značanih ulaganja, posebno u kvalitetan sadni materijal, a pored toga jako važan faktor je priprema zemljišta, kao i moderna infrastruktura i savremena mehanizacija. „Tu ne možemo zanemariti ni ljudske resurse, jer bez nadogradnje i usavršavanja kadrova u inostranstvu nije moguća ozbiljna proizvodnja”.

jabuke
Sezonci samo iz Hercegovine

AD “Popovo polje“ pored stalno zaposlenih, po potrebi angažuje i sezonsku radnu snagu, tako da je u danima berbe uposleno preko stotinu sezonaca.
Gotovo svi sezonski radnici, koji su uposleni za rad na plantažama na poslovima berbe ili nekim drugima radovima su iz Trebinja i susjednih opština, što nije bio slučaj prethodnih godina, kada je sezonska radna snaga dolazila mahom iz Srbije i susjednih zemalja.

Savremene hladnjače niču u Dubljanima

Nakon skladištenja u najsavremenijim hladnjačama u Dubljanima, kontigenti ovog veoma cijenjenog voća će biti distribuisani na inostrano tržište. Pakuje se jedan šleper dnevno- za inostranstvo u papirnu ambalažu.
„Još uvijek ne možemo da kapacitetima hladnjača pokrijemo svu proizvodnju, tako da svakodnevno sortiramo i pakujemo robu. Većina robe će u Evropsku uniju, dok će manji dio biti plasiran na tržište Istočne Evrope, i u lokalne markete. U proteklom periodu značajno smo investirali u pakirnu i sortirnu infrastrukturu, tako da jabuku pakujemo u vlastitim pogonima, a moderna pakirnica obuhvata kompletan proces pranja, klasiranja po veličini, težini i kvalitetu”, kaže Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje u AD „Popovo polje“.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: