Pomračenje Sunca: Pogled iz astronomske prestonice RS

  • Trebinjsko astronomsko društvo danas je organizovalo posmatranje djelimičnog pomračenja Sunca ispred osnovne škole „Jova Jovanović Zmaj“ u Bregovima, za koje su najveće interesovanje pokazali osnovci.

naslovna6

Izvor: Radio Trebinje

Miro Ilić, predsjednik Trebinjskog astronomskog udruženja kaže da je pomračenje trajalo jutros od 9 časova i 30 minuta do 11 časova i 51 minut, a posmatralo se pomoću teleskopa sa solarnim filterom, koji omogućava gledanje u Sunce bez opasnosti za vid.
“Samo je pola Sunca bilo prikriveno, što je bilo zanimljivo za vidjeti, ali ne dovoljno da bi nastala noć. Djelimična pomračenja Sunca se dešavaju od dva do četiri puta godišnje. Posljednji put u Trebinju je bilo vidljivo 2011. godine, a naredno je 2020. godine”, naveo je Ilić.
On je dodao da je Trebinje astronomska prestonica Republike Srpske, jer je Trebinje grad sa najviše zvjezdanih noći i sunčanih dana.
Trebinjsko astronomsko društvo postoji već šest godina, a do sada je organizovalo oko 40 javnih posmatranja nebeskih tijela i astronomskih pojava

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: