Pola vijeka nevesinjske gimnazije

Izvor: Radio Nevesinje

Autor: Dragan Grahovac

Ove godina navršava se tačno pola vijeka od osnivanja nevesinjske Gimnazije. Tim povodom održan je sastanak Inicijativnog odbora za obilježavanje ovog značajnog jubileja na kojem je predloženo da se formira organizacioni odbor od dvadesetak bivših i sadašnjih učenika i profesora koji bi pripremili monografiju škole i utvrdili druge sadržaje prikladne za ovakav jubilej. Dogovoreno je da se odmah pregledaju školski ljetopisi, dnevnici , fotografije i druga raspoloživa arhiva koja bi bila iskorištena za pisanje monografije. Datum održavanja centralne manifestacije sa svečanom akademijom još nije određen, ali će i to biti dogovoreno nakon što se definitivno utvrdi sastav organizacionog odbora.

g14

 

Nevesinjska Gimnazija osnovana je 1964.godine. Prije toga je postojala je Ekonomska škola koja je krenula sa radom 1960.godine. Prvi direktori ovih obrazovnih ustanova bili su Arslan Derviškadić i Risto Brenjo.

 

Juna 1966. Gimnazija je dobila ime španskog borca Blagoja Parovića, a od maja 1994. škola nosi ime velikog hercegovačkog pjesnika Alekse Šantića.
Tokom 50 godina rada Gimnazija je znanjem napojila generacije maturanata od kojih su mnogi postali priznati profesori, doktori,inženjeri, sportisti, umjetnici, kulturni i javni radnici.

 

Radio Nevesinje od danas pokreće posebnu rubriku koja će biti posvećena obilježavanju pola vijeka rada nevesinjske Gimnazije. Za početak objavljujemo nekoliko ekskluzivnih fotografija iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka koje bude lijepa sjećanja na ustanovu koja je bila i ostala prepoznatljiv simbol Nevesinja.

 

Pozivamo bivše učenike i profesori koji raspolažu sa zanimljivom dokumentacijom iz školskog vremeplova da nam pošalju elektronskom poštom ili dostave u redakciju. Takve materijale mogli bi u nastavcima objavljivati sve do kraja godine.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: