Pokušaj Hrvata da sruše Srpsku!

DEKLARACIJA koju je usvojio Hrvatski narodni sabor u Mostaru, kojom se traži preuređenje BiH i nova međunarodna konferencija na kojoj bi se promenio Ustav BiH, naišla je u startu na odbacivanje vodećih srpskih i bošnjačkih partija u BiH.

svet-srpsku-ne-dirajte_620x0

Sa skupa Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru

Izvor: Novosti.rs

Podsetimo, HNS je u deklaraciji predvideo federalizaciju BiH, odnosno podelu na četiri regionalne federalne jedinice u kojoj se ne pominje RS, niti objašnjava eventualno teritorijalno razgraničenje.

Iz SNSD su poručili da je ova inicijativa HNS potpuno neprihvatljiva, posebno pozivanje na novu međunarodnu konferenciju.

– Ne treba nam raspakivanje Dejtonskog sporazuma. Ako partije u Federaciji žele da se dogovore o daljoj prekompoziciji unutar tog entiteta, nemamo ništa protiv, ali samo ako se ne diraju ustavne nadležnosti i teritorija Republike Srpske – rekao je poslanik SNSD u Parlamentu BiH Lazar Prodanović.

Ni u opoziciji u Srpskoj ne misle drugačije, ali za razliku od SNSD, lider NDP Dragan Čavić smatra da je ovakvim zahtevima Hrvata doprinela avanturistička politika lidera SNSD Milorada Dodika i savezništvo sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem.

– Nikada iz usta Čovića nismo čuli da će u bilo kakvoj pretpostavljenoj prekompoziciji unutrašnjeg uređenja BiH, Republika Srpska ostati netaknuta – rekao je Čavić koji je upozorio Dodika da “ne dira u dejtonsku formulu i podelu teritorije 49:51 odsto, jer bi to značilo nož u leđa Republici Srpskoj, koja nema kapacitet da izađe kao pobednik u nekoj pretpostavljenoj novoj međunarodnoj konferenciji”. A sam Dragan Čović kaže kako predlozi o uređenju BiH, koji su sadržani u Deklaraciji HNS-a, ne dele BiH već se traži reorganizacija države i donošenje novog Ustava BiH.
Inače, sve bošnjačke partije su u ponedeljak oštro osudile pismo koje je učesnicima HNS uputio predsednik HDZ Hrvatske Tomislav Karamarko u kojem je poručio kako se BiH može urediti samo kao decentralizovana, pravna i socijalna država sastavljena od federalnih jedinica s jednakom pravima i odgovornostima.

– Stav Karamarka osuđujemo kao ratnohuškački. To nije ništa drugo nego pokušaj da se mirnodopskim putem postignu ratni ciljevi – najoštrija je bila Demokratska fronta Željka Komšića koja je istakla da u deklaraciji HNS nastoji da se u BiH uvede i ozakoni “aparthejd”.

Na ovako oštru reakciju Komšića odmah se oglasio i sam Karamarko “čuđenjem da legitimni predlog oko uređenja BiH koji će prihvatiti Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod nailazi na takve reakcije i naziva se ratnohuškačkim”.

Zahtevi za prekompoziciju Dejtonskog sporazuma nisu novi. Na njima, odnosno na novoj međunarodnoj konferenciji, kako su je najčešće nazivali “Dejton 2”, najviše su insistirali predstavnici bošnjačkih političkih partija u BiH koji zagovaraju ukidanje entiteta u BiH. Poslednja velika konferencija o BiH održana je krajem jula u Berlinu, ali i pored velikih očekivanja Sarajeva, konferencija je završena bez izričitih zadataka Berlina u vezi s novim preuređenjem BiH.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: