Podnijet zahtjev za legalizaciju kanabisa u Republici Srpskoj

Regionalna i republičko Udruženje oboljelih od multipla skleroze podnijeli su zahtjev za legalizaciju proizvodnje i prerade kanabisa u ulje, koje je ljekovito i koristi se za medicinske potrebe.
kanabis

Iz više izvora smo saznali, a neki oboljeli i lično su se uvjerili, da ulje od kanabisa (u narodu poznatiji kao konoplja) ublažava bolove, da je ljekovito i da pomaže u liječenju oboljelih od multipla skleroze. Takođe, pomaže u liječenju kancera, Parkinsonove bolesti, osteoporoze, hepatitisa, depresije i još nekih bolesti”, navodi predsjednik republičkog Udruženja Milan Stjepanović.
On ističe da su ta svojstva potvrdili i ljekari u zdravstvenim ustanovama, gdje se liječe članovi ovog udruženja.
Stjepanović napominje da je proizvodnja i prerada kanabisa u ljekovito ulje legalizovana u 16 evropskih država, te da je i Srbija na putu da izmijeni zakon i legalizuje proizvodnju i liječenje kanabisovim uljem.
Ovim uljem ne može se izliječiti multipla skleroza, ali ljekovito i uspješno djeluje kod deblokade ukočenih mišića, smanjuje bolove i produžava vitalnost oboljelih osoba, odnosno usporava širenje bolesti.
“Smatramo da se Republika Srpska treba pridružiti državama koje su u interesu zaštite zdravlja i liječenja oboljelih stanovnika legalizovale proizvodnju i preradu kanabisa za medicinske potrebe”, naglašava Stjepanović.
Oboljeli od multipla skleroze očekuju da se njihovom zahtjevu pridruže i članovi udruženja oboljelih od drugih bolesti za čije liječenje se u svijetu koristi ulje od kanabisa, koje je izuzetno skupo i može se samo ilegalno nabaviti.
“Proizvodnju i preradu treba legalizovati iz humanih razloga, jer omogućava liječenje više bolesti, ali i zbog stopiranja ilegalne nabavke i šverca tog ulja sumnjivog kvaliteta iz inostranstva. Zbog visoke cijene, ulje je nedostupno većini oboljelih u Srpskoj”, kaže Stjepanović.
On ističe da oboljeli vjeruju da bi se proizvodnja i prerada kanabisa legalizacijom mogle kontrolisati, te da bi, osim humanog, to imalo i ekonomski efekat.
Članovi Republičkog udruženja oboljelih očekuju da se o njihovom zahtjevu uskoro izjasne predstavnici Ministarstva zdravlja, Vlade i Narodne Skupštine Republike Srpske i da njihova inicijativa bude ozbiljno razmotrena.
Na taj način, zaključuje Stjepanović, proizvodnja kanabisa za humane svrhe i liječenje zakonski bi bila uokvirena i legalizovana.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: