Pero Vuković: Vlasačani su čuvari hercegovačke tradicije!

Mještani sela Vlasače organizovali su proteklog vikenda, prvi put od rata, seosko sijelo pod nazivom “Sačuvajmo običaj – sačuvajmo zavičaj”.

tekst i fotografije: Slađana Šošo
 

Da su drugačiji od drugih Vlasačani su dokazali i ovoga puta. Dok mnogi traže opravdanja oni vredno rade, pa su ovoga puta u parohijskom domu, koji su sami gradili godinama sa ljubavlju (o čemu smo već pisali) jedva smestili goste očito željne ovakvih zbivanja.

zahvalnice

Zahvalnice zaslužnima: Pero Vuković. domaćin sijela sa nagrađenima Draganom Draškovićem, Radom Kokićem. Dejanom Grujićićem i parohom Nikolom Jankovićem

“Nikada nismo zaboravili pravoslavnu duhovnost, ni tradiciju predaka, odlučili smo da uz Božju pomoć postanemo predvodnici u organizovanju ovakvih manifestacija. Svjesni smo da na ovaj način nećemo vratiti omladinu na selo, ali nam je želja da ih podstaknemo da pjevaju našu narodnu pjesmu – gangu, da ne zaborave naše hercegovačko kolo – proletu, da sviraju gusle, frulu”, rekao je domaćin sijela Pero Vuković, predsjednik Organizacionog odbora. On se nada da će ova priredba postati tradicionalna.

ljubinjski zvuci

Grupa “Ljubinjski zvuci” oduševila goste

milanovic guslar TB

Majstor na strunama: Trebinjski guslar Mianović

pjevaci strujici

Orilo se od Popova do trebinjskih brda: Pjevačka grupa iz Strujića

U zabavnom dijelu programa učestvovale su pjevačke grupe iz Strujića, Bileće, Ljubinja, guslari Miloš Vukoje, Vladan Perović, Mirko Petrović, Milanović i Vuković, dok se na diplama predstavio Miro Damjanac.

Da je zdravica zaštitni znak Hercegovaca podsjetio Milan Radić

bozo vucurevic

Kad on zbori, ni muva se ne čuje: Božidar Vučurević

Brojni gosti su došli na ovo sijelo, a domaćine je biranim riječima i svojstveno svom duhu pozdravio i Božo Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja.

bilecanke

Ukrasile sabor Vlasačana: Ženska pjevačka grupa iz Bileće

Da su i mediji postali zainteresovani za ovakve skupove potvrdilo je prisutvo TV ekipe, kao i Vesne Duke, novinarke Glasa Trebinja.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: