Patrijarh Irinej: Molimo se da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema pravoslavlju

 Patrijarh srpski Irinej uz čestitku uskršnjih praznika vernicima poručio je da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini

irinej_620x0

Izvor i foto: Novosti

 Patrijarh srpski Irinej uz čestitku uskršnjih praznika vernicima poručio je da se posebno moli za braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini, sa željom i molitavom da se razagna tama greha koja se nadvila nad njima i da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju.

“Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti i ljudske nepravde za našu, u Hristu gospodu, braću i sestre na Bliskom istoku i Ukrajini, sa željom i molitvom da svetlost Hristovog vaskršenja razaznaju tamu greha koja se nadvila nad njiima i da se prosvetli um i duša sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i ozari mirom i svetlošću istine”, poručio je patrijarh Irinej u uskršnjoj poslanici.
Irinej je rekao da posebno pozdravlja stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.
“Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu i toplim molitvama pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji”, rekao je patarijarh.
On je pozdravom Hristos Vaskrese pozdravio i sve u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, ali i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji koji na celu sa svojim nepravedno utamničenim arhiepiskopom stradaju za jedinstvo crkve i za cistotu vere pravoslavne.
“Neka vaskrsli Hristos pokida okove nepravde bezakonja i licemerstva, kojima sinovi bezakona okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana, koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubiv svet”, rekao je patrijarh Irinej.
Vaskrs je praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva, poručio je patrijarh pozivajući, u ime Hrista, na jedinstvo i slogu u Crkvi.
“Ko nije u jedinstvu sa Crkvom nije ni sa Hristom. Bez Hrista nema Crkve, a ni Crkva nikada nije bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja. Van Crkve je usamljeni autonomni bezdomni čovek sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi”, rekao je patrijarh.
On je u poslanici poručio da danas Gospod dolazi i “nama uplašenima i preplašenima, uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi i ponovo prete Golgotom nasleđu Božjem na zemlji”.
“Nama on poručuje – Ne plašite se, ja pobedih svet. Verom, ohrabrimo se i ne plašimo se onih koji, ne znajući šta čine i pitaju se šta je istina”, rekao je patrijarh i pozvao vernike da na dan Vaskrsenja budu istinski i suštinski pričesnici novog i večnog života, novog i večnog proleća.
On je istakao da je na istini Vaskrsenja utemeljena sva naša vera, nada i ljubav.

Prema njegovim rečima, bez vaskrslog Hrista naša vera ne bi bila samo prazna već bi se razrušila poput mehura od sapunice.

Patrijarh je naveo i da se među mnogim izrazima, kojima crkveni pesnici veličaju vaskrslog Hrista, zapaža i naziv proleće.
“S pravom ga tako nazivaju jer Isus jeste proleće našeg novog života. To nije slučajno pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća kao početka novog života prirode i svega u njoj”, naveo je patrijarh Irinej i naglasio da je u u tajni vaskrsenja sadržana naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom.

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: