Parastos za žrtve austrougarskih zločina

„Bilo bi dobro da mi večeras ovdje sami sebi damo zadatak – da se ovim ljudima podigne spomenik. Nije dobro što nema nikakvog spomena o njihovom strašnom stradanju i veličanstvenom držanju pri tom stradanju“, rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

parastosIzvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

TREBINJE | Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i umirovljeni episkop Atanasije, sa sveštenstvom i monaštvom eparhije, služili su večeras u sabornom hramu u Trebinju parastos za 79 Trebinjaca ubijenih od austrougarskih vlasti, počecima Prvog svjetskog rata.
U obraćanju potomcima stradalnika i sugrađanima koji su se u sabornom hramu okupili da im molitvenim prisjećanjem odaju poštu – episkop Grigorije je rekao da bi češće trebalo da se opominjemo žrtava naših predaka, te da je zaboravnost veliki problem i grijeh našeg naroda.
„Ovaj grad je veliki grad po velikom broju mučenika, ali po mnogo čemu je i grad koji nije dostojan svojih predaka, između ostalog – i po toj zaboravnosti“, rekao je vladika Grigorije, podsjećajući da u Trebinju ne postoji spomen-obilježje rodoljubima stradalim od austrougarskog terora.

parastos2Bilo bi dobro da mi večeras ovdje sami sebi damo zadatak – da se ovim ljudima podigne spomenik. Nije dobro što nema nikakvog spomena o njihovom strašnom stradanju i veličanstvenom držanju pri tom stradanju, jer su pokazivali da vjeruju u život vječni i Boga živoga i da su spremni da sve daju, i ono najvrednije – sam život, ostajući vjerni i svom narodu i svojoj vjeri“, rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.
Parastos je održan povodom stogodišnjice od stradanja Trebinjaca pod represijom okupacionih vlasti Austrougarske, koje je počelo od Sarajevskog atentata, a trajalo kroz godine Velikog rata.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: