Parafi za stabilnu Srpsku

Lideri SNSD, DNS i SP potpisali sporazum o formiranju vlasti. Primarni cilj je stabilnost Srpske, poštovanje „Dejtona“ i unapređenje privrede, a ta politika biće dominantna i na nivou BiH

rs-sporazum_620x0

Izvor: Novosti.rs
Autor: M. Filipović 

Vladajuća koalicija u Srpskoj, SNSD, DNS i SP obezbedila je skupštinsku većinu i bez Napredne Srpske Adama Šukala, što će biti potvrđeno na konstitutivnoj sednici parlamenta RS u ponedeljak.

Ovo su juče poručili lideri SNSD, DNS i SP, Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, nakon što su potpisali koalicioni sporazum o programskim ciljevima i formiranju vlasti u Srpskoj.

Dodik, Pavić i Đokić su potvrdili da su obezbedili skupštinsku većinu i da su postigli dogovor oko formiranja nove vlade RS. Mesto predsednika Narodne skupštine RS pripašće DNS, dok će mandatara predložiti SNSD.

– Primarni cilj je stabilnost Srpske, poštovanje „Dejtona“ i unapređenje privrede. I dalje ćemo posvećeno raditi na ovim principima – poručio je Dodik.

– Politika ove koalicije treba da bude dominantna i na nivou BiH. Zalagaćemo se za ispunjavanje evropskih uslova, kako bi BiH mogla da dobije status kandidata za ulazak u EU.

Pavić je naglasio da koalicija neće dozvoliti centralizaciju vlasti u BiH na štetu RS.

– Prenos nadležnosti na nivo BiH ne dolazi u obzir. Odlučno ćemo štiti dejtonsku poziciju RS – rekao je Pavić.

Đokić je istakao da je ova koalicija garant stabilnosti RS i njenog razvoja.

– Građani su našoj koaliciji dali najviše glasova, što nam daje puni legitimitet za formiranje nove vlade. Imamo veliku odgovornost. Mnogo smo uradili, ali započete reforme moramo završiti kako bismo ojačali RS – zaključio je Đokić.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović u svom kabinetu drži ratnu zastavu Armije RBiH, Dodik je kazao da „Izetbegović nije srpski član Predsedništva i da može da kiti šta god hoće“. Govoreći o mogućnosti da se vladajućoj koaliciji u RS pridruži i „Domovina“, Dodik je rekao da nisu poželjne partije koje govore o genocidu i koje se zalažu za centralizovanu BiH.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: