Pančevo: Prebilovačke rane ujedinile Hercegovinu!

U noći za pamćenje u Domu Vojske u Pančevu Aleksandar Taušan je proslavio 25 godina svog rada, za hram u Prebilovcima sakupljeno je 68.320 dinara, hercegovačka udruženja nikad složnija, a guslari dokazali da su i u 21. veku najveći čuvari srpskog nasleđa….

05

Humanitarnim koncertom obeležio 25 godina rada: Aleksandar Taušan

 IMG_7976

Tekst: Trifko Ćorović

 U Domu Vojske u Pančevu pred oko 400 duša, okupljenih da bi dali svoj doprinos akciji “Podignimo Prebilovce”, upriličen je prvi u seriji humanitarnih guslarskih večeri . Domaćin okupljanja bio je narodni guslar Aleksandar Taušan koji je na taj način obeležio četvrt veka sviranja na strunama.

IMG_7961

Među gledaocima su bili i Milenko Jahura (SND Prebilovci) i Svetozar Crnogorac (Klub Gačana)

 

U publici su bili predstavnici hercegovačkih udruženja: Uroš Milojević (Zrenjanin), Božo Pašajlić (Vršac), Svetozar Crnogorac (Klub Gačana), Milenko Jahura (SND Prebilovci). Ovom skupu su se priključili i narodni poslanik Miodrag Linta, protojerej Milovan Glogovac, narodni pevač i guslar Milomir Miljan Miljanić i još mnogi drugi…

IMG_8050

Podrška iz Smedereva: Petar Perović

Nakon blagoslova koji je uputio protojerej Stevan Urošev i zdravice Vukojice Sandića, publici svome gradu, prijateljima i porodici obratio se slavljenik Aleksandar Taušan. On je svoj vredan jubilej posvetio Prebilovcima i na taj način simbolično podsetio da su i u 21. veku gusle najbolji magnet za okupljanje naroda i očuvanja istorijskog nasleđa.

IMG_8007

Drugi put povedite i decu: dr Dragan Vukanić

Goste je pozdravio i redovan gost hercegovačkih okupljanja dr Dragan Vukanić.

IMG_8053

Miroslav Tanović

Nakon Aleksandra ređali su se i ostali virtuozi na strunama: Đorđe Tanović, Petar Perović. Zoran Plemić, Miroslav Tanović i Veljko Đuranović. Poseban pečat ovom događaju dali su najmlađi članovi KUD “Jedinstva” iz Pančeva, koji su od Aleksandra Taušana dobili i zahvalnicu za višegodišnju uspešnu saradnju.

IMG_8017

Voditelj programa: Božidar Glogovac

Program je na sebi svojstven način nadahnuto  vodio Božidar Glogovac, usput recitujući stihove svojih pesama, a kao najsimboličniju za ovu priliku izdvojili su se potresni stihovi njegove pesme “Cvijete”.

IMG_8116

U ime domaćina: Milenko Čabrilo ispred ZK “Hercegovac”

U ime organizatora ZK “Hercegovac” iz Pančeva gostima se obratio Milenko Čabrilo, koji je podelio svoje impresije sa skorašnjeg puta i posete Hercegovini i Prebilovcima. Poseta Prebilovcima ostavila je vrlo snažnu emociju na hercegovačka udruženja u Srbiji koja su pokazala snažnu želju da istraju u nameri da se podigne hram.

IMG_8188

Najmlađi razgalili publiku: KUD “Jedinstvo”

Slobodan Drašković, predsednik guslarskog društva “Stara Hercegovina”, nije krio zadovoljstvo posetom u Pančevu i najavio je sledeći koncert posvećen Prebilovcima, 24. aprila u Centru za kulturu Smedereva, dok je Uroš Milojević najavio da će već 26. aprila u Zrenjaninu u organizaciji vojvođanskih guslara ova akcija biti nastavljena.

002

Majstor na strunama: Veljko Đuranović

 

004

Vidimo se i u Smederevu: Đorđe Tanović

Jučerašnjom priredbom sakupljeno je 65.000 dinara. Pančevo je položilo ispit, na redu je Smederevo.

003

Domaćin je sa svojim prijateljima završio koncert zajedničkom pesmom

IMG_8240

Posle koncerta dru‚ženje se nastavilo: Miljan Miljanić gusla pored guslarskog šampiona Veljka Đuranovića i domaćina Aleksandra Taušana

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: