Pančevo: Poetsko veče posvećeno Branku Ćopiću

U Pančevu je 19.februara održano poetsko guslarsko veče povodom 100 godina od rođenja Branka Ćopića. Organizator druženja su bili ZK Hercegovac i udruženje Srba iz RS i RSK koji koriste zajedničke prostorije u ovom gradu.

ipp

 

tekst i foto: Milenko Čabrilo

U punoj sali učesnici su čitali odlomke biografije Branka Ćopića i uživali u njegovim stihovima. Organizatori su pripremili i audio snimak Branka Ćopića koji je govorio svoje stihove. Brankove stihove Mala moja iz bosanske krupe, u njegovoj interpretaciji, prisutni su sa oduševljenjem pozdravili.
Naravno da je sve počelo blagoslovom predstavnika Srpske pravoslavne crkve. Otac Velja je pored blagoslova, uzeo učešće u programu čitajući jedan tekst vladike Nikolaja,gde nam poručuje kako je najveći Srpski greh nestrpljenje.
Čiatajući Brankove stihove Na petrovačkoj cesti, imali smo utisak da ne znamo o kom periodu Branko govori: 1914,1941,1992,1999, ili možda čak i o 2015. Prisutni su imali utisak da se stalno nalazimo na nekoj cesti od Čarnojevića do današnjeg dana, samo što se retko podsetimo i shvatimo tu činjenicu. Ovo su retki trenuci kada imamo priliku da se vratimo sebi pa možda posle toga i da popričamo sa sobom.
Među gostima su bili i predstavnici Ruskog naroda iz Pančevu, i pokazali nam kako treba da se dolazi na ovakve skupove. Došle su njihove tri generacije, na čemu su im organizatori od srca zahvalili.
Naravno, druženje je završeno uz zvuke gusala, za šta se pobrinuo narodni guslar Aleksandar Taušan.

ipp
Na kraju su svi zajedno nastavili da se druže uz čašicu razgovora, ali i čašicu šljive i loze, što je ponovo bio pokazatelj da ljuti Krajišnici i tvrdi Hercegovci mogu da rade zajedno i da naprave mnogo dobrih stvari. Naglasili su da je ovo veče pokazalo da imaju mnogo toga zajedničkog a jako malo toga što ih razdvaja. Zato su obećali da će nastaviti sa organizacijom zajedničkih druženja raznim povodima, a toga Bogu hvala u našoj istoriji bar ima dovoljno.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: