Paljenje badnjaka širom Srbije (FOTO)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej predvodio je osveštavanje i paljenje badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save.

tanjug 01

Izvor. Tanjug 

Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj građana, a patrijarh, koji služi večernju molitvu u Hramu Svetog Save, poručio je tom prilikom da je badnjak simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.

“Sretan Badnji dan i Badnje veče u kome polažemo naše drevne simbole – badnjak kao simbol velikog praznika rođenja Isusa Hrista.”

On je rekao da je unošenje i paljenje badnjaka jedan od običaja našeg narod,a a da se mnogi pitaju od čega je on izvorno potekao.

“To je običaj nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak”, rekao je patrijarh.

tanjug 02

On je istakao da je badnjak po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine.

Prema njegovim rečima, tako je badnjak simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života.

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosnihi hrišćanski praznik Božić – praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Pravoslavni vernici su večeras širom Srbije prisustvovali liturgijama i tradicionalnim ceremonijama paljenja badnjaka.

Hladno vreme nije smetalo velikom broju vernika iz Jagodine i okolnih sela da večeras, u portama Saborne crkve svetih apostola Petra i Pavla, Svetog arhangela Mihajla i Svete Petke u ovom gradu, prisustvuje ceremoniji paljenja badnjaka.

Pre nego što je stavljen na vatru, badnjak koji je nosilo nekoliko mladih momaka, u povorci vernika i sveštenika nošen je oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što u celosti izgori.

Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija, a vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone.

U crkvenoj porti služena je vruća kuvana rakija.

IMG_20150106_185839

Nalaganje badnjaka i vatromet u Kleku

IMG_20150106_190700

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: