Otišao i posljednji Dražin ravnogorac

Na mesnom groblju u Brežđu sahranjen je Svetozar Filipović (91), poslednji vojnik Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je Ravnogorskom pokretu pristupio maja 1941. godine.

drazin

Izvor: Novosti.rs

Njegovom ispraćaju, uz članove porodice, prisustvovalo je nekoliko stotina prijatelja, poštovalaca Ravnogorskog pokreta, ljudi koji su došli iz svih krajeva Srbije.
Sahranjen je u mornaričkoj uniformi, jer je bio podoficir Kraljevske mornarice. Nije bilo vojnih i državnih počasti.
Poslednji Dražin vojnik minulog vikenda u tri nastavka u “Večernjim novostima” svedočio je o ratu u Srbiji, četnicima i partizanima i o svom tegobnom životu.
Noć pre nego što je preminuo, kažu, čitao je na stranicama lista svoje svedočenje “Englezi od Draže tražili rudnike”. Posle pročitanog teksta, bio je zadovoljan. Zaspao je i nije se probudio.
Svetozar Filipović rođen je, od oca Božidara i majke Desanke, u Brežđu. Posle niže gimnazije obreo se u Kumboru u Nižoj pomorskoj akademiji, gde ga je zadesio Aprilski rat. Kao kadet vojske u kapitulaciji, vratio se kući i već 15. maja, čuvši da na Suvoboru ima Kraljevske vojske koja neće da se preda, našao se kod Draže kao njegov 27. vojnik.
Učestvovao je u prvim borbama četnika i partizana protiv Nemaca kod Gornjeg Milanovca, poznavao je Žikicu Jovanovića Španca i posećivao majore Aleksandra Mišića (sina slavnog vojvode) i Ivana Fregla, koji su imali štab u Struganiku, a bio je svedok uspostavljanja prve radio-veze četnika sa Englezima. U vreme Tita i neposredno posle njegove ere hapšen je 16 puta.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: