Opština Bileća dobila zvanični suvenir

Konkurs za izbor zvaničnog suvenira Opštine Bileća, koji je raspisala njena Turistička organizacija, završen je izborom dva najbolja

00
 
IZVOR:  Moja Hercegovina
AUTOR:  Jelena Denda

Petočlana komisija, koju imenuje načelnik Opštine Bileća Miljan Aleksić, odlučila je da je među osam pristiglih prijedloga najbolje idejno rješenje za suvenir ponudio Drago Vučić iz Bileće, dok je drugo mjesto pripalo Jelenku Markoviću iz Teslića. Sa odlukom komisije složio se i načelnik Aleksić, čime je Vučićev suvenir od danas postao zvanični suvenir Opštine Bileća.

Svi radovi poslati su pod šifrom, te članovi komisije nisu znali čiji prijedlog suvenira biraju. Drago Vučić svoj suvenir poslao je pod šifrom „Jedan“, a osnova njegovog rješenja je oblik kamenog stećka.

– Kao postament ove skulpture stoji ploča koja asocira na bilećki rezani kamen, a na njoj sam reljefno izrezbario riječ Bileća Miroslavljevim ćiriličnim pismom sa jedne i latiničnim pismom sa druge strane. Bilećka nekropola stećaka nekada se nalazila u dolini rijeke Trebišnjice i to je jedan od razloga zbog kojih sam na jednoj strani stećka izrezbario izvor ove rijeke sa mlinovima. Na suprotnoj strani stećka izrezbario sam reljef ornamenta koji je indentičan reljefu sa najljepšeg stećka pomenute nekropole. Na čeonoj strani, iznad ćiriličnog natpisa Bileća, izobražen je lik Svetog Save, koji je slava opštine Bileća, Prosvjete, zabavišta i škole, a i naš Saborni hram posvećen je njemu. Na suprotnoj strani izrezbaren je znak Škole rezervnih oficira po kojoj se ime Bileće pronijelo po svim gradovima bivše Jugoslavije. Taj znak su dva ukrštena oficirska mača sa oštricama okrenutim prema gore, što predstavlja vječitu borbu za slobodu svog naroda i njihovu vojnu i ratničku hrabrost. Kao kruna kompozicije, izrezbaren je krst u reljefu sa ornamentom koji se nalazi na ulazu u crkvu, u narodu poznatiju kao crkva Predojevića – naveo je Vučić u objašnjenju svog idejnog rješenja.

01

– Suvenir je napravljen u obliku kule koja simbolično prikazuje detalje građevina koje su građene od poznatog bilećkog kamena. Na vrhu kule, na poklopcu, prikazano je Bilećko jezero, jedno od važnijih destinacija po kome je Bileća prepoznatljiva i poznata. Na kuli su prikazani razni detalji koji se rade od kamena i koji su se koristili za izradu zgrada, tvrđava, vjerskih i drugih objekata. Od takvog sklopa detalja stvorena je ukrasna kula-suvenir, kojom se na simboličan način prepoznaju najpoznatije materijalne i turističke destinacije opštine. Suvenir ima i praktičnu primjenu, jer se otvaranjem poklopca kule u njoj mogu ostavljati stvari poput nakita, ključeva i slično – objasnio je Marković.

02

Nagrada za osvojeno prvo mjesto na ovom konkursu iznosi 700 KM, a za drugo 300 KM. Pobjednički suveniri, kao i ostalih šest koji su bili u konkurenciji, uskoro će biti izloženi, kako bi svi zainteresovani mogli da ih pogledaju. Do tada pogledajte kako oni izgledaju na fotografijama koje Vam donosi „Moja Hercegovina“.

03 04 05 06 07

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: