Oporuka: Monodrama o Desanki Maksimović

Monodramu o životoslovu jednog od najvećih i najomiljenijih srpskih pjesnika Desanki Maksimović izvela je u Trebinju mlada glumica amaterskog ansambla “Osvit” iz Bileće Dragana Miskin.

desa

Izvor: Radio Trebinje

Monodrama, koja je sinoć izvedena u Domu mladih pod nazivom “Oporuka”, sastojala se iz naratorskog i recitatorskog dijela, što je, prema ocjeni publike, Miskinova dovela do savršenstva.
Pričama iz djetinjstva, o ocu, majci, svom rodnom kraju, te bojom glasa, poletnošću i sjetom u očima, Miskinova je u jednočasovnom izvođenju oživjela pjesnikinju što je publika oduševljeno prihvatila.
Miskinova je napomenula da je monodramu radila godinu i po dana i da se saživjela sa Desankom, te da je kao student srpske književnosti imala potrebu da ljudima približi ko je i šta bila Desanka Maksimović i šta je za njih uradila.
“Desanka je bila i učiteljica i majka i neko ko je ostavio upečatljiv trag na našu književnost“, rekla je Miskinova, ne krijući razočaranje zbog loše posjećenosti kulturnih sadržaja.
Ona ističe da se potrudila da se što bolje predstavi i da Desankinu poeziju doživi i da je prenese na ljude.
Miodrag Hrnjez Ljumo, koji potpisuje scenario i režiju monodrame, istakao je da se Draganin trud isplatio i da je bar na trenutke činila da pjesnikinja bude prisutna među publikom.

“Bilo je situacija gdje se publika nakon zavšene izvedbe ne pomjera i ostane na svojim mjestima kao hipnotisana, nakon čega bi Draganu nagrađivali dugotrajnim aplauzima, ali i onih kada pojedine dame plačući izađu iz sale”, prisjeća se LJumo.
On smatra da u Hercegovini nije dovoljno zastupljena najveća pjesnikinja srpskog roda, ne samo u životu Srba, već ni u školama.
“Na ovaj način smo htjeli da ova naša poruka dopre do onih do kojih treba i da shvate da bi Desanka i njena poezija trebala više da se izučava i da bude prisutna u svakodnevnom životu, jer nas ona uči da budemo ljudi”, kaže Ljumo.
Prema njegovim riječima, poenta je učiti, stvarati, biti kreativan, raditi na sebi i usavršavati se. “Tada će nam svima biti bolje”, poručio je LJumo.
Monodrama je do sada izvedena u Bileći, Gacku, Berkovićima i Trebinju, a planirano je da bude predstavljena i crnogorskoj publici.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: