Opasnost od eksplozija: Voda nosila frižider sa 9 bombi?!

Opasnost da bi bujice mogle da unesu mine i u hidroelektrane i druge energetske sisteme. Bujica izbacila na površinu i bombe koje su građani držali u kućama. Potencijalno ugroženo 540.000 ljudi

rs-mine_620x0

Autor: M.FILIPOVIĆ
Izvor: Novosti

Katastrofalne poplave i mnogobrojna klizišta uzrokovali su pomeranje minskih polja i izbacivanje mina u naselja, čime su dodatno ugroženi životi ljudi u BiH. U Srpskoj stanje je najkritičnije u Posavini i dobojskoj regiji, a u Federaciji BiH u Maglaju, Olovu, Sanskom Mostu i Orašju.
Posebna opasnost od pomeranja mina usled klizišta uočena je na putu Tuzla – Bijeljina, u mestu Celjublje Prijevor, potvrđeno je juče “Novostima” u Centru za uklanjanje mina BiH (BHMAK).

Stručnjaci upozoravaju da postoji opasnost da voda mine unese u hidroelektrane i druge velike energetske sisteme, a one predstavljaju opasnost i za susedne zemlje Hrvatsku i Srbiju.

Vodena bujica izbacila je na površinu i mnogo bombi i drugih eksplozivnih naprava koje su građani držali u kućama, što, uz pomeranje minskih polja, takođe ugrožava živote građana u poplavljenim područjima i naseljima nizvodno od njih.

Zapravo, vodena stihija promenila je mapu minskih polja u celoj zemlji, a posebno zabrinjava to što je voda odnela table i trake koje upozoravaju građane na opasnost od mina.

Situacija je alarmantna, jer u BiH opasnost od mina preti na površini od 1.218 kilometara kvadratnih, što je 2,4 odsto ukupne teritorije. Potencijalno je ugroženo 540.000 ljudi.

Imali smo situaciju da je voda nosila jedan frižider u kojem se nalazilo devet bombi – rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić nakon sednice Štaba za vanredne situacije.

Pre katastrofalnih poplava u zemlji je definisano čak 9.400 opasnih mikrolokacija na kojima se, procenjuje se, nalazi 120.000 mina!

Na području Srpske, prema podacima MUP RS, pomerenim minama trenutno je najugroženije područje nizvodno od Doboja, Sprečanska dolina i Šamac.

Saša Obradović, član Sektora za operacije BHMAK, potvrdio je, za “Novosti”, da su vodena bujica i klizišta pomerili mnogobrojna minska polja, čime su najviše ugroženi putni pravci koji povezuju Tuzlanski kanton sa Semberijom.

– Prikupljamo informacije sa terena kako bismo uočili nove opasne mikrolokacije i na vreme upozorili građane i vozače na opasnost – rekao je Obradović i dodao da je takvih lokacija najviše na području Maglaja, Tuzle i Doboja.

Međutim, opasnost od mina, koje je bujica pomerila, preti i na širem području Brčko distrikta, Broda, Pelagićeva, Bosanske Krupe, Bihaća i Orašja.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić upozorio je da samoinicijativan odlazak spasilačkih grupa na poplavljena područja nije poželjan.

Iz BHMAK poručuju da zasada nije registrovan nijedan slučaj stradanja građana od mina.

 

UPOZORENjE

Iz BHMAK skreću pažnju građanima da minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih uoče, obeleže improvizovanim oznakama i da ih ne diraju, pomeraju ili odnose na deponije.

Potrebno je da građani o uočenim minama odmah obaveste nadležne organe – Civilnu zaštitu, policiju, pripadnike Oružanih snaga BiH ili timove BHMAK.

 

MESTA U KOJIMA JE NAJVEĆA OPASNOST OD MINA

  • Celjublje Prijevor,na putu Tuzla – Bijeljina
  • Mesta nizvodno od Doboja
  • Šamac
  • Sprečanska dolina
  • šire područje Brčko distrikta
  • Maglaj (FBiH)
  • Olovo (FBiH)
  • Sanski Most (FBiH)
  • Orašje (FBiH)

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: