Onima što plaču: Poslati prosvetu u stečaj

Jedino u čemu su se saglasili profesorka Srbijanka i ministar Verbić jeste da je gradivo preopširno i da ga treba suziti.

SANJA

 

Dostojevski se ne bi složio. On bi suzio i profesorku, i ministra, i čovjeka uopšte, a gradivo bi možda i proširio. Učili bi đaci o prošlosti iz knjigā znanja, razmišljali o budućnosti iz knjigā poznanja, kako je on govorio, i tako spoznavali suštinu. No šta će nama takva suština?! Suština našeg doba ne spoznaje se putevima znanja, već putevima igre, rekreacije, poena, po babu i po stričevima. Predavači glume animatore ─ još uvijek bez klovnovskih kostima i loptice na nosu; političari zabavljaju mase ─ što ih masa manje shvata ozbiljno, to im je rok trajanja duži; ljekari se katkad malo grublje našale sa pacijentima ─ pa je put od pacijenta do pokojnika sve prohodniji… Zabava postaje suština svega, a šajkaška kolektivna nesvjesna psihomatska reakcija dijagnoza sviju nas.
Profesorka Srbijanka i minstar nisu se složili oko budžeta.

Pressing-1

Foto: N1

Para iz budžeta za prosvetu sve je manje, prosveta postaje strašan teret za državu: sa stalnim rashodima bez materijalnih prihoda na državnom nivou prosveta je naša najveća finansijska muka.
Možda je najbolje i prosvetu poslati u stečaj. Ionako „štanca“ proizvode koje poklanjamo drugima. Djeca odabranih lako će naći svoje tutore. Školstvo i zdravstvo nije oduvijek pripadalo svima. A uznemirene majke ispred škola neće se više potresati što je njihov sin, ili kćer, najgori među najboljima zbog preopširnog gradiva ─ ima u knjižici čak dvije četvorke, nikada neće biti vukovac. Žao mi je, roditelji, žao mi je, profesorka, žao mi je ministre, ipak smo preuski da bismo uhvatili suštinu. To nije Vukova diploma. Šta bi ostalo od nas kad bi nas Dostojevski još malo suzio.
Kad prosvetu konačno pošalju u stečaj, ovaj ili neki naredni ministar, sa ucveljenim roditeljima nevukovaca i vukovaca po svaku cijenu ─ vama neodabranim sa suštinom želim mnogo sreće sa mecenama.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: