Onima što plaču: Jedno pismo nikome

SANJA

 

Poštovani,

Ako vam je u ovoj priči važno moje ime, onda vam je nevažna moja priča. Ja sam smrtno bolestan mladić. Roditelj mi svakoga dana „trubi nad glavom“ kako samo treba da slušam i za nekoliko decenija sigurno će mi biti bolje. Kaže da ja ništa ne znam, a on je osmislio moju bolju i zdraviju budućnost.

Evo, zamislite, na primer, da je to moja majka.

Viđao sam često majku u suknji do kolena, ispod koje mrežaste čarape prave geometrijske oblike po beloj puti njene butine, kako izlazi iz stana i odlazi da se podâ kojekakvim svetskim banditima za obećanje da će meni biti bolje. I nisu bolela prazna obećanja, pa ni te mrežaste čarape. Ja sam ipak mladić savremenih shvatanja. Bolela je reč: majka. Nije bolela bolest. Boleo je stid koji ne mogu izlečiti ni lekovi najboljih svetskih stručnjaka.

 

Ali ne! Ipak zamislite da je to moj otac. Zamislite da je moju sestru, ili mog brata, pre petnaestak godina na ulici pregazio skupoceni automobil marke „Milosrdni anđeo“. E baš od toga Anđela otac traži pomoć za moje skupe lekove. A ja sam bolestan možda baš od tada! Otkako mi fali polovina mene. Moj brat, ili moja sestra.

Voleo bih kada bi moj otac bio snažniji od mene, kada bi mi ulivao želju za životom. Ovako mi sve neopisivo liči na smrt. Voleo bih kada bi bio hrabar domaćin u čijem oku nikada neću videti suzu jer zbog te suze se stidim i njega i sebe zajedno. Suzu u mom oku on još uvek video nije, iako me povredio više nego moja sopstvena beda. Teret sam i ja njemu i on meni. Zato, bilo bi dobro da me usvoji neki hrabriji domaćin koji će mi makar izrazom lica ulivati snagu, koji će me spasiti makar smrtnosti stida. Lako će me pronaći. U bilo kom gradu od Subotice do Prizrena živi po jedan… ja.

Moja porodica ne brine o meni onako kako bih ja želeo. Od bolesti se umire brže, od stida teže. Ne želim da biram između ovo dvoje. Ja hoću da živim. Zato moli  hranitelje da me usvoje dok u groznici umirem ─ od stida!

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: