Odred izviđača „Trebinje“

Odred izviđača „Trebinje“ osnovan je 26. Marta 2000. godine u Trebinju,kao dobrovoljna, nepolitička, obrazovna i vaspitna omladinska organizacija, otvorena za sve bez obzira na porijeklo, rasu ili vjeru, u saglasnosti sa ciljem, principima i metodama začetim od osnivača izviđačkog pokreta.

Misija izviđaštva treba da doprinese obrazovanju mladih ljudi, kroz sistem vrijednosti zasnovan na skautskom Zavetu i Zakonu, da pomogne izgradnju boljeg svjeta u kome su ljudi ostvareni kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

 Izviđački eko-centar “Ušće” nalazi se u Lastvi, 12 km udaljen od Trebinja, u neposrednoj blizini ušća Sušice u Trebišnjicu, na površini od oko 12000 m2, sa jedne strane oivičen rijekom Sušicom, a sa druge podnožjem planinskog  masiva Orjen. U eko-centru nalazi se borova šuma površine oko 1500 m2, izvor pitke vode, vrt (površine oko 600 m2), kupalište, multifunkcionalno asfaltno igralište dimenzija 26mx17m, 15 drvenih koliba ukupnog smještajnog kapaciteta za 60 osoba, 4 toaleta, 2 tuša, kuhinja sa trpezarijom sa 120 mjesta. 

Osnovni ciljevi Izviđačkog eko-centra „Ušće“ su:

 • Upućivanje mladih da kvalitetno koriste svoje slobodno vrijeme, prihvataju zdrave stilove života i formiraju stav netolerantnosti prema drogi, nikotinu i alkoholu;
 • Organizovanje Eko-kampova za edukaciju djece i omladine;
 • Organizacija rekreativnih programa za mlade;
 • Razvoj omladinskog volonterizma
 • Uključivanje omladine u donošenju odluka koje se tiču životne sredine;
 • Povećanje mogućnosti lokalnih zajednica da se suoče sa ekološkim problemima i njihovo podsticanje za aktivnim učešćem u rješavanju ovih problema;
 • Stvaranje i unapređenje partnerskih odnosa ekoloških, omladinskih i ostalih srodnih organizacija na lokalnom i regionalnom nivou;
 • Očuvanje i poboljšanje ekoloških uslova na prostoru Hercegovine;
 • Realizacija konkretnih ekoloških akcija i projekata;
 • Povećanje nivoa informisanosti i znanja o ekološkim problemima;

 Odred izviđača „Trebinje“ je ima trinaestogodišnje iskustvo u u organizaciji raznih kampova, a od 2007. godine kampove organizuje na prostoru Izviđačkog eko-centra „Ušće“. Na samom početku organizovani su izviđački i volonterski kampovi u toku kojih su članovi odreda i volonteri izgrađivali kapacitete Centra. Zatim smo organizovali razne omladinske, ekološke, folklorne, sportske i druge kampove na kojima je, osim osnovnih tema, uvijek bila zastupljena ekologija, zdrav život, sportsko-rekreativni i kulturno zabavni programi. Realizujući ove kampove izgrađivali smo i kadrovske kapacitete, tako da danas imamo osposobljene instruktore za ekologiju, prvu pomoć, izviđačke vještine, sportsko rekreativne programe, kulturno zabavne programe, kao i dobru organizaciju ishrane u Centru.

Za organizovane grupe djece i omladine Centar nudi dobre uslove za provođenje njihovih aktivnosti i mogućnost da za njih organizujemo razne radionice, izlete, sportske i zabavno- rekreativne sadržaje.

Smjene traju od 7-10 dana, a dnevna satnica otprilike izgleda ovako: 

 • 07:30 – Buđenje
 • 07:30 – 08:00 – Lična higijena
 • 08:00 – 08:30 – Jutarnja gimnastika
 • 08:30 – 09:00 – Doručak
 • 09:00 – 11:00 – Radionice
 • 11:00 – 13:30 – Slobodno vrijeme
 • 13:30 – 14:30 – Ručak
 • 14:30 – 17:00 – Slobodno vrijeme
 • 17:00 – 19:00 – Sportske aktivnosti
 • 19:00 – 20:00 – Večera
 • 20:00 – 23:00 – Zabavni program i igrice
 • 23:00 – Povečerje

Satnica se prilagođava potrebama učesnika i programu koji žele realizovati u toku kampa.

 Odred izviđača trenutno okuplja oko 70 članova, uglavnom učenika osnovnih i srednjih škola. Aktivnosti odreda finansiraju se iz sredstava ostvarenih od članarine, sa budžeta grada Trebinja, donacijama, sredstvima iz fondova za omladinske projekte i dr.

Odred ostvaruje dogogodišnju kvalitetnu saradnju sa Udruženjem Hercegovaca i prijatelja Hercegovine, MZ Klek, Odredom izviđača „Klek“ iz Kleka, Odbojkaškim klubom u Kleku, OKC Sečanj, KUD „Đura Jakšić“ iz  Srpske Crnje, KUD „Vila“ iz Novog Sada, KUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, pjevačka grupa „Zvuci sa kamena“ iz Gajdobre i mnogim omladinskim organizacijama i sportskim klubovima u Srbiji. Iz godine u godinu se povećava interesovanje za učešće na našim kampovima i u 2013. godini, na žalost, nismo mogli udovoljiti svim zainteresovanim. U periodu od 23. juna do 01. septembra 2013. godine u Izviđačkom eko-centru „Ušće“ ukupno je boravilo oko 400 djece i mladih. Od tog broja oko 180 učesnika je bilo iz Vojvodine.

Na kampovima obično imamo kombinovane smjene tako da dio djece i mladih bude iz Vojvodine, a dio iz Trebinja i to je sjajna prilika za sticanje novih prijateljstava, razmjenu iskustava i upoznavanje običaja i kulture. Veliki broj učesnika iz Vojvodine je porijeklom iz Hercegovine i mnogi, u toku boravka na kampu, upoznaju svoje rođake, obilaze sela iz kojih su otišli njihovi djedovi i mjesta o kojima su im oni pričali. Impresije su jake i pozitivne, a svaki njihov odlazak je propraćen suzama i obećanjima da će doći i iduće godine. Za vrijeme kampa rađaju se istinska prijateljstva i simpatije koje ostaju i nakon završetka kampa.

Cijena ishrane i boravka u našem Centru zavisi od broja gostiju, programa koji se realizuje i drugih zahtjeva.  Otprilike, za jednog učesnika, iznosi od 8 – 10 eura / danu.  

U narednom periodu planiramo proširiti smještajne kapacitete, uredimo staze i zelene površine, te izgradimo igralište za bič-volej. Pored poboljšanja uslova boravka u Centru posebnu pažnju poklanjamo osmišljavanju interesantnih programa koji se realizuju u toku kampa. Ovi programi imaju za cilj da ukažu mladima na mogućnost kvalitetnog korištenja slobodnog vremena i formiranja zdravih stilova života.

http://kamptrebinje.com

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: