Obuka za nevesinjske poljoprivrednike

Autor: Tanja Ivković
Izvor: Radio Nevesinje

obuka nevesinje

U organizaciji Humanitarnog udruženja žena „Hercegovka“ i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Trebinje juče je u Nevesinju održana jednodnevna obuka na teme: Žene oslonac razvoja ruralnih sredina, Preregistracija poljoprivrednih gazdinstava, Značaj i uloga zadrugarstva i Plantažni uzgoj ljekovitog bilja.

Obuku su vodili viši stručni saradnik za stočarsku proizvodnju Olga Vidačić, rukovodilac PJ Resora Borislav Milivojević i stručni konsultant na projektu IFAD Igor Tomašević.

Projekat „Žena, oslonac razvoja ruralnih sredina“, koji provode džender centri Vlade Republike Srpske i Federacije BiH predstavila je viši stručni saradnik za stočarsku proizvodnju Olga Vidačić.

Naime, Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u saradnji sa Džender centrom RS izradio je program mjera i aktivnosti za unapredjenje ravnopravnosti polova u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja pod nazivom „Mapiranje preduzetničkih potencijala udruženja i žena u ruralnim zajednicama u RS sa posebnim osvrtom na njihove obrazovne potrebe“, čiji je glavni cilj poboljšati socio-ekonomske uslove života žena na selu.

Prema riječima višeg stručnog saradnika za stočarsku proizvodnju Olge Vidačić program doprinosi ostvarenju vizije i misije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

– Vizija Resora su jaki i konkurenti proizvodjači iz RS na domaćem i medjunarodnom tržištu, a misija je jačanje poljoprivrednih proizvodjača kroz sprovodjenje agrotehničkih i tehnoloških savjeta o proizvodnji, istakla je Vidačićeva.

Program „Mapiranje preduzetničkih potencijala udruženja i žena u ruralnim zajednicama u RS sa posebnim osvrtom na njihove obrazovne potrebe“ podržan je od strane FIGAP-a, programa za implementaciju Džender akcionog plana BiH, koji je rezultat saradnje Agencije za ravnopravnost polova BiH – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Džender centra Federacije BiH i Džender centra RS.

Tokom predavanja, rukovodilac PJ Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi za region Hercegovine Borislav Milivojević upoznao je prisutne sa „Projektom podrške zapošljavanju u poljoprivredi“, koji realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i JU Zavod za zapošljavanje RS, kao i sa procesom preregistracije poljoprivrednih gazdinstava i značajem zadrugarstva.

– Pored sufinansiranja zapošljavanja nezaposlenih lica u poslovnim subjektima čija je djelatnost iz oblasti poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda, projektom je obuhvaćeno i samozapošljavanje nezaposlenih lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u okviru vlastitog nekomercijalnog porodičnog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava – rekao je Milivojević.

On je istakao da je projektom odobreno 400 zahtjeva za samozapošljavanje na niovu RS, od čega je njih 47 odsto dobilo područje Hercegovine.

– Za Nevesinje su odobrena 54 zahtjeva od ukupno podnijetih 77, naglasio je Milivojević.

Stručni konsultant na projektu IFAD Igor Tomašević kratko se osvrnuo na projekat Humanitarnog udruženja žena „Hercegovka“, koji se odnosi na otvaranje sušare za ljekovito bilje, s ciljem podsticanja žena iz ruralnih područja na plantažni uzgoj bilja, što bi dovelo do njihovog ekonomskog jačanja.

Prema njegovim riječima, ovo udruženje bi uskoro moglo da dobije novčana sredstva za realizaciju ovog projekta.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: