Obilježena 91 godina od smrti Alekse Šantića

Na grobu Alekse Šantića na pravoslavnom groblju Bjelušine u Mostaru danas su u organizaciji Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /GO SPKD/ “Prosvjeta” položene ruže, zapaljene svijeće i služen parastos povodom 91 godine od smrti velikog pjesnika.

aleksa

Izvor: Srna

Parastos je služio mostarski paroh Radivoje Krulj.

Potpredsjednik Upravnog odbora GO SPKD “Prosvjeta” Ranko Čvoro nazvao je Šantića posljednjim vitezom romantike.

“Doći njemu isto je kao i doći na ostrvo dobrote, mira. Zadugo će to biti potreba čestitih i nježnih, a naročito u vremenima poganih poplava surovosti i sebičnosti”, naveo je Čvoro.

Prema njegovim riječima, veliki pjesnik je dostojanstveno slijedio svetosavsko hrišćansko učenje.

“Po karakteru, dobroćudnosti i dobrodušnosti, i pored urođene bistrine i bogatog iskustva, po čistoći duše ostao je najveće dijete u našoj književnosti. Nije vjerovao u zlo među ljudima, manje po duhu, a više po tananom ukusu. Imao je potrebu da sve preinači na lijepo, dopadljivo i simpatično, uređeno po Božijem i ljudskom zakonu”, naglasio je Čvoro.
Novinar i član “Prosvjete” Zlatko Serdarević rekao je da je na širim prostorima teško pronaći nekog drugog pjesnika prema kome je sredina u kojoj se rodio i živio i narod kome je pripadao ispoljavala i ispoljava tako snažne simpatije i vrijednosti kao prema veličanstvenom Aleksi.

Nakon molitve, paljenja svijeća i prigodnih govora 91 godinu od Šantićeve smrti na istom mjestu obilježili su i članovi druge mostarske “Prosvjete”.

 

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: