Obilaznica čeka na nastavak radova: U toku rješavanje imovinskih odnosa

Nastavak radova na drugoj fazi gradske obilaznice u 2015. godini još nije izvjestan, jer bi odluku o odobravanju preostalog novca za ovaj projekat trebalo da donese Savjet za razvoj RS – tek nakon što Grad Trebinje riješi imovinsko-pravne odnose na planiranoj trasi i po rješavanju dostavi zemlјišno-knjižni izvadak, saznajemo u Javnom preduzeću Putevi Republike Srpske, koje je investitor projekta.

obilaznicaIzvor: Radio Trebinje
Tekst: R.S.

Iz Puteva RS saopštavaju da imaju urađen projekat izgradnje druge faze obilaznice oko Trebinja i obezbjeđene lokacijske uslove, te da je obaveza Grada Trebinja da završi poslove izuzimanja zemljišta na planiranoj trasi.
„Po rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, Javno preduzeće Putevi Republike Srpske apliciraće Savjetu za razvoj RS za preostala finansijska sredstva za nastavak radova na izgradnji druge faze obilaznice oko Trebinja u iznosu od oko 2,1 milion KM. Po odobravanju finansijskih sredstava, biće raspisan tender za realizaciju LOT-a, koji se projektantski uklapa u navedeni finansijski iznos“, kaže za radiotrebinje.com saradnik za informisanje u JP Putevi RS Natalija Kostrešević.
Ona podsjeća da je prva dionica druge faze projekta ranije upotpunosti završena, a vrijednost radova iznosila je 2.155.000 KM, te da su odlukom Savjeta za razvoj RS još iz 2007. godine za realizaciju cijelog projekta gradske obilaznice planirana finansijska sredstva u iznosu od 8.000.000 KM.
Prioritet dionica Nikšićki put – Željeznički most
Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja Ljubo Milivojević kaže da se, na preporuku Puteva RS, Gradska uprava opredijelila da prioritetno imovinski rješava dionicu trase od Nikšićkog puta do Željezničkog mosta, da je u budžetu za 2015. godinu obezbijeđen novac za izuzimanje na tom dijelu, te da se poslovi na eksproprijaciji zemljišta već privode kraju.

„Ukupna dužina ovog dijela trase je oko 600 m i trenutno je riješena većina imovinskih odnosa, sem dijela u nožici puta kod Željezničkog mosta, gdje je preko Pravobranilaštva RS pokrenuta inicijativa prema Republičkoj upravi za geodetske poslove i trenutno se tamo odvijaju postupci oko rješavanja tog zemljišta“, kaže Milivojević.
On je pojasnio da je u spornom dijelu riječ o privatnom zemljištu površine oko 2.270 m2, gdje je grupa vlasnika tražila izuzimanje čitavih parcela, a ne samo dijela kojim je planirana trasa, uz obrazloženje da bi neotkupljeni ostataci bile nefunkcionalne parcele.
„Mi tom zahtjevu ne možemo udovoljiti bez sudskog vještačenja, koje bi utvrdilo da li je potrebno izuzimati cijele parcele ili se taj preostali dio može koristiti u neke druge svrhe“, pojasio je Milivojević.
On je dodao da Gradska uprava ne može uticati na dinamiku rješavanja imovinskih sporova na kojem su angažovani republički organi, ali i dodao da nezadovoljni vlasnici ne mogu praviti trajne probleme jer je obilaznica proglašena projektom od opšteg interesa.
„Ukoliko se sporazumno ne riješi neki imovinski spor, onda se primjenjuju druge zakonske osnove, koje sprječavaju da se gradnja koči na bilo koji način“, pojasnio je Milivojević.
On je istakao da je i na dionici od „Novoteksa“ do Željezničkog mosta, u dužini trase od 1.500 m, izvršeno cijepanje putnih parcela, te dodao da je najveći dio ovog zemljišta, oko 50.000 m2, vlasništvo države, a korisnik javno preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici, sa kojim očekuje da će postupak izuzimanja sporazumno riješiti bez problema.
„Mi smo i do sada imali razumijevanje od strane Hidroelektrana na Trebišnjici kada je u pitanju njihovo zemljište na trasi obilaznice, pa očekujemo da ćemo i ovaj dio riješiti na dobrobit Grada, ali i zadovoljstvo HET-a“, kaže načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje.
Radovi na istočnom dijelu gradske obilaznice započeti su u septembru 2012. godine, a obustavljeni godinu dana kasnije.
Izgradnjom gradske obilaznice – ovim koridorom bio bi usmjeren ukupan saobraćaj iz pravca Nikšića i Bileće prema Dubrovniku i Mostaru, čime bi od tranzita bili rasterećeni putevi i ulice u užem dijelu grada.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: