NVO „Moja Hercegovina“ podiže spomenik ljubinjskom pjesniku Sergeju Ćuku!

Prvi gradski spomenik kulture posvećen ljubinjskom pjesniku i reditelju Sergeju Ćuku, na radost svih poštovalaca njegovog lika i djela, biće svečano otkriven 3.avgusta (nedjelja), u 11 časova.

naslovna2-540x300

 

IZVOR: Moja Hercegovina
AUTOR: Jelena Denda

Idejni tvorac i glavni organizator ovog projekta, direktor NVO „Moja Hercegovina“ Ljubinje Dragiša Sikimić, kako kaže, ovo vidi kao najbolji način, da se Ljubinjci barem dijelom oduže svom najpoznatijem ambasadoru kulture za protekle tri decenije, te ujedno poziva sve poštovaoce Ćukovog lika i djela, kako iz Ljubinja tako i ostalih gradova, da svojim prisusutvom uveličaju ovaj svečani događaj.
Sikimić naglašava da su lik i djelo ovog istaknutog kulturnog radnika, Ljubinjca Sergeja Ćuka, značajem i vrijednošću toliko poznati da ih i ne treba posebno predstavljati, te da će spomenuti projekat biti od višestrukog značaja za cijelu opštinu Ljubinje, koja će dobiti svoj prvi gradski spomenik kulture, čija je svrha unapređenje razvoja kulture, ali i kulturnog i kulturno-manifestacionog turizma. Takođe, podsjeća, da sve do objave Ćukovih pjesama na portalu „Moja Hercegovina“, ni sam nije dovoljno shvatao značaj lika i djela Sergeja Ćuka za jednu malu i izrazito nerazvijenu opštinu kao što je Ljubinje.
– Kada smo na našem portalu objavili nekoliko Ćukovih pjesama, one su u vrlo kratkom roku postale jedan od najčitanijih sadržaja, a od naših čitalaca primili smo nekoliko stotina poruka oduševljenja njegovim radom, i tada sam shvatio da ni sam nisam bio dovoljno svjestan kakvog umjetnika ima Ljubinje. Istovremeno, u toku 2013. godine, na Mojoj Hercegovini mogli ste čitati i o brojnim humanitarnim akcijama u kojima su Ljubinjci nesebično pomagali Ćuku u njegovoj borbi sa teškom bolesti, koja mu je, na žalost svih nas, oduzela život 4. januara ove godine – rekao je Sikimić.

Dragisa-Sikimic-325x300

Direktor NVO “Moja Hercegovina” Ljubinje – Dragiša Sikimić

Na ideju o podizanju spomenika kulture u čast Sergeju Ćuku, kaže, došao je desetak dana nakon njegove smrti, a o svemu je prvo obavijestio Ćukove roditelje, od kojih je dobio saglasnost da započne ovaj projekat. Iznad svega ga je, ističe, vodila želja da se ovom istaknutom kulturnom radniku Ljubinja njegova zajednica oduži do kraja, te da svom gradu pokloni vrijedan spomen-park, kakav imaju urbane gradske sredine u okruženju: Trebinje – spomenik pjesniku Jovanu Dučiću, Mostar – spomenik Aleksi Šantiću.

– Već u februaru ove godine obavio sam konsultacije sa predstavnicima lokalne uprave, a onda i sa brojnim klesarima i vajarima, te arhitektima iz okruženja. Nakon brojnih putovanja, pregovora i konsultacija, izradu samog spomenika povjerio sam odličnom mladom umjetniku – klesaru iz Trebinja, Željku Aleksiću, a ličnim novcem kupio sam najkvalitetniji bilećki kamen, čime sam omogućio da izgradnja spomenika krene i prije nego što smo obezbjedili urbanističku dozvolu. To je bio jedini način da realizujem svoju ličnu želju, a ona je da spomenik bude završen i otkriven na dan Sergejevog rođenja – 3.avgust. Zbog svega navedenog, potpuno sam obrnuo redoslijed poteza u kompletnoj realizaciji projekta, tako da sam tek prije tri dana dobio urbanističku dozvolu za postavljanje spomenika na željenu lokaciju – objašnjava Sikimić.

park-3

Lokacija gdje će biti postavljen spomenik – početak radova

 

 

Ipak, presudnu odluku u svemu, ističe, imala je Opština Ljubinje, koja je i pored teške ekonomske situacije pokazala razumijevanje za cijelu priču, te je u traženom roku izdala odobrenje za željenu lokaciju, ali i podržala projekat iznosom od 3.300,00 KM, bez čega bi realizacija njegovog plana bila značajno usporena i otežana.

– Svakako dugujem veliku zahvalnost načelniku Opštine Ljubinje Vesku Budinčiću, prije svega što je prepoznao ovu ideju, ali i što je sama opština, novcem namijenjenim za nevladnin sektor, podržala ovo sve. Mi smo imali u planu i neko veće preuređenje parka u kome će se nalaziti spomenik, ali prvobitna ideja bila je preambiciozna, pa ćemo se u ovoj prvoj fazi cijele priče zadovoljiti postavljanjem spomenika i uređenjem njegove okoline – naglašava Sikimić.

Ukupni troškovi prve faze projekta iznosiće oko 8,000.00 KM, tako da će, zbog svega navedenog, prikupljanje ostatka novca neophodnog za okončanje finansijskog dijela, početi tek od danas.

– Pozivam sve poštovaoce lika i djela ljubinjskog pjesnika i reditelja Sergeja Ćuka, da nam pomognu u prikupljanju ostatatka potrebnog novca, i na taj način svojim skromnim novčanim prilozima postanu dio ovog, za Ljubinje istorijskog, projekta – zaključio je Sikimić.

INSTRUKCIJA ZA UPLATE IZ BOSNE I HERCEGOVINE:

IME I PREZIME: DRAGIŠA SIKIMIĆ, ulica Jovana Dučića 5, 88380 Ljubinje

BROJ TRANSAKCIONOG RAČUNA: 5674335900018268, SBERBANK a.d. Banjaluka

SVRHA UPLATE: “Za izgradnju spomenika kulture – ljubinjskom pjesniku i reditelju Sergeju Ćuku”

 

sbrebank-devizni

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: