Novi Sad: Gojko Đogo – Poezija razvezanog/zavezanog jezika

 U Kulturnom centru Novog Sada, na Tribini mladih, u okviru ciklusa “Portreti”, održana je promocija knjige „Grana od oblaka“ Gojka Đoga.

djogo 02

Izvor: kcns

O autoru i delu govorili su profesor savremene književnosti, Jovan Delić i književni kritičar, Želidrag Nikčević.
Novosađani, osim što su imali prilike da po promotivnoj ceni kupe ovu knjigu takođe su i razmenili svoje mišljenje o pesmama sa autorom, prisećajući se kako su neke od njih čitali u godinama prošog veka. Arhetipi koji predstavljaju određene simbole u poeziji ovog književnika tiču se svakog čoveka, bilo kog vremena, i to je ono što ovu poeziju čini teškom.

Književni kritičar, Želidrag Nikčević, kaže da je “Grana od oblaka” štivo koje ima veliku vrednost.

– Ova knjiga izabranih pesama sa sveobuhvatnim i temeljnim predgovorom Jovana Delića je jedan veoma dragocen doprinos našoj književnoj kulturi. Kada bi se mogla izračunati težina jedne poezije i odrediti stepen opterećenja i njena gustina zvuka i značenja, mislim da bi Gojko Đogo bio ozbiljan favorit među savremenim srpskim liričarima. – rekao je Želidrag Nikčević.
U knjizi „Grana od oblaka“, nalaze se odabrane pesme iz do sad objavljenih zbirki Gojka Đoga, ali i desetak novih pesama. Predgovor za knjigu napisao je profesor dr Jovan Delić, koji autorovu zbirku definiše kao savršenstvo koje vrlo lako opisuje jednostavnost.

– Poezija Gojka Đoga je zavičajna, u početku slikama, kasnije jezikom. Obrazovanje mu je pomoglo da se fokusira na svoj jezik, kulturu i zavičaj. Svet koji on metaforizira je svet koji je njemu prisan. On je izrazito arhetipski pesnik i to se može videti po njegovim pesmama. – rekao je Jovan Delić.

Gojko Đogo rođen je 21. septembra 1940. godine u Vlahovićima kod Ljubinja, u Hercegovini. Osnovnu školu pohađao je u rodnom mestu, a gimnaziju u Stocu. Opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. godine. Nakon hapšenja i sudskog procesa 1981. zbog knjige “Vunena vremena”, Okružni sud u Beogradu osudio ga je na dve godine zatvora. Vrhovni sud Srbije smanjio mu je kaznu na godinu dana, koju je jednim delom izdržao. Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, nekoliko godina nije mogao objavljivati niti javno nastupati. Ovaj „slučaj“ bio je povod za zabranu ili „povlačenje iz prodaje“ više knjiga, listova i časopisa koji su se solidarisali sa pesnikom. Odlazak pesnika u zatvor 1983. godine bio je povod za organizovanje značajnih protestnih večeri Objavio je, u više izdanja, knjige pesama: “Tuga pingvina”, “Modrica”, “Kukuta”, “Vunena vremena”, “Izabrane i nove pesme”, “Crno runo”, “Vunena vremena sa Optužnicom i Odbranom na sudu” i mnoge druge. Njegove pesme i eseju prevedeni su na petnaestak jezika među kojima su engleski, francuski, nemački, ruski i španski.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: