Novi Sad – 14. i 22. oktobar: Program obeležavanja 100-godišnjice Velikog rata

U godini u kojoj se obeležava 100 – godišnjica Prvog svetskog rata, i u vremenu u kome smo svedoci stalnih pokušaja i nastojanja da se revidira srpska istorija , a Srbija optuži kao krivac u nemačkoj, austrijskoj i u nekim drugim zapadnim istorijskim naukama za ovaj veliki ratni događaj, namera nam je da na pouzdanim istorijskim izvorima podsetimo javnost o stvarnim izazivačima i povodu Prvog svetskog rata.

Put u rat W

tekst: Jovanka Ivanišević

U tu svrhu Udruženje Srba Hercegovaca u Novom Sadu  će tokom oktobra meseca realizovati projekat Sarajevski atentat u svetlu revizionističkog postupka srpske istorije.

Program će biti realizovan iz dva dela.

U prvom delu programa ćemo na umetnički način ponovo oživeti sećanje na sve srpske rodoljube koji su nesvakidašnjim stradanjima doprineli pobedi u Velikom ratu. Pozorišnu predstavu Solunci govore prema dramskom tekstu Antonija Đurića, odigraće glumci Akademije umetnosti iz Beograda i Akademije umjetnosti iz Banja Luke 14.10.2014. u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada sa početkom u 20 časova.

Drugi deo programa je naučno popularni skup o Mladoj Bosni i Prvom svetskom ratu i biće održan 22.10.2014. sa početkom u 18 časova u amfiteatru Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode (Radnička 20a). U programu će učestvovati prof. dr Radoslav Gaćinović, naučni savetnik na Institutu za političke studije, autor monografije Mlada Bosna – staro prekrajanje istorije i prof. dr Darko Tanasković, srpski islamista, književnik, akademik i diplomata. Kroz odabir relevantnih tema prisetićemo se početka 20. veka u kome su Srbi uz neviđene žrtve izronili iz vekovnog ropstva i stekli dugo sanjanu slobodu. Prilozi temi koju će voditi dvojica naučnika biće odjeci događaja u prozi i poeziji: u programu će učestvovati i književnik Radovan Ždrale, autor istorijskog romana Princip i pesnik Milan Nenadić. U umetničkom delu programa učestvovaće guslar Vojin Radojičić i ženska pevačka grupa FA „Vila“.

Ovim događajima, Udruženje će se priključiti akciji prikupljanja sredstava za izgradnju hrama i spomen kosturnice u Prebilovcima, kojoj su se priključila i druga zavičajna udruženja.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: