“Nova zora” čuva srpsku tradiciju

Iz štampe je izašao dvobroj časopisa za književnost i kulturu “Nova Zora”, za period zima-proljeće 2013/2014. koji na 450 stranica nastoji da očuva srpsku književnost i kulturu kao cjelinu, a koji ujedno obilježava i desetogodišnjicu postojanja.

nova zora

Izvor: Srna

Čitaoci će u ovom dvobroju moći da pročitaju veliki broj zanimljivih priloga od 60 autora, poznatih akademika, eminentnih prozaista i pjesnika, lingvista, istoričara književnosti i likovne umjetnosti, žurnalista i drugih autora sa prostora Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i šire.

“Pažnju čitalaca svakako će zaokupiti tekstovi naslovljeni događajima iz vremena Mlade Bosne, kao i oni posvećeni stogodišnjici Sarajevskog atentata, te NJegoševom odnosu prema srpskom jeziku, najljepše ljubavne poezije antike, kritički osvrti na jedanaest novih književnih djela, esejistički osvrti i slično”, navode u redakciji časopisa.

Dvobroj “Nove Zore” predstavlja i poetsko i prozno stvaralaštvo dvadesetak autora, a neizostavna rubrika je kulturna hronika istočne Hercegovine, u kojoj je dat osvrt na oko 70 ostvarenih programa kulturnog i duhovnog sadržaja u sedam opština ove regije i među Srbima u Mostaru, u periodu između dva broja.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Radoslav Bratić istakao je da ovim dvobrojem redakcija simbolično obilježava deset godina neprekidnog izlaženja, te podsjetio da je prvi broj “Nove Zore” izašao iz štampe u proljeće 2004. godine, a pokrenuli su ga odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva / SPKD/ “Prosvjeta” u Bileći i Gacku.

Cilj je bio da se nastavi tradicija čuvene mostarske “Zore” koju su 1896. godine pokrenuli Šantić, Dučić, Ćorović i drugi napredni Srbi Mostara.

“Nova Zora” je za ovih deset godina obnoviteljskog izlaženja stasala u ugledni časopis, po mnogima najbolji na svekolikom srpskom kulturnom i duhovnom prostoru”, istakao je Bratić.

Dvobroj časopisa “Nova Zora” štampan je u štampariji “Ofsetpres” u Kraljevu u tiražu od 1.500 primjeraka, od kojih oko hiljadu, kao i do sada, odlazi na adrese prenumeranata, autora priloga, kulturnih i javnih radnika i ustanova kulture širom svijeta.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” u Bileći Nikola Asanović istakao je da će najnoviji broj “Nove Zore” biti prestavljen u okviru ovogodišnjih Ćorovićevih susreta proznih pisaca u Bileći i Naučnog skupa istoričara u Gacku koji se održavaju od 18. do 21. septembra.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: