“Nikola Tesla” u minusu 1,2 miliona KM – račun u blokadi 133 dana!!!

 Državno preduzeće „Nikola Tesla“ je prošlu godinu završilo sa gubitkom od 1,2 miliona KM, stvorenim obavezama od 4 miliona KM i sa nula maraka prihoda od prodaje, navodi se u finansijskom izvještaju za 2013. godinu koji je u posjedu poslovnog portala CAPITAL.ba.

FI-Nikola-Tesla-2013.

Izvor: Capital. ba
Autor: Siniša Vukelić

Iako nisu imali ni jedne marke prihoda od prodaje roba, ovo preduzeće koje je osnovala Vlada RS sa obrazloženjem oporavka posrnule tekstilne industrije na istoku RS i za koje su date državne garanacije za zaduženje od 12 miliona KM, je prošle godine napravilo poslovne troškove od 1.288.444 KM i gubitak od 1.268.619 KM.

Preduzeće „Nikola Tesla“ čiji je direktor Dragana Vučetića nedavno ekspresno smijenjen bez ikakvog zvaničnog obrazloženja, u nekretninama, postrojenjima i opremi ima 1,8 miliona KM, dok finansijske obaveze (2,3 mil. KM) već sada za 500 hiljada KM premašuju ukupan kapital, podaci su iz Finansijskog izvještaja za 2013. godinu.

Firmi „Nikola Tesla“, sa zvanično 149 zaposlenih, prošle godine žiro račun je bio blokiran čak 133 dana, u 13 pojedinačnih slučajeva. Osnovni kapital društva je za godinu dana povećan sa 100 hiljada na 3,1 miliona KM, ali su istovremeno porasle i obaveze sa 7.300 KM na četiri miliona KM.

reg-gacko

„Privredno društvo „Nikola Tesla“ Banja Luka je zaključilo Ugovor o kreditu sa Bankom Srpske a.d. Banja Luka, čija je namjena finansiranje osnovnih sredstava za potrebe „Projekta Bilećanka“. Po osnovu zaključenog Ugovora, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je sa Bankom Srpske a.d. Banja Luka odobrila zajam u iznosu od 5 miliona KM u 4 tranše. Privredno društvo „Nikola Tesla“ d.o.o. je do 01.04.2014. godine u tri tranše povuklo sredstava u ukupnom iznosu od 3.950.191,38 KM, a preostali iznos sredstava će povući do kraja aprila“, navodi se u pisanom odgovoru Vlade RS na poslaničko pitanje poslanika PDP-a Zorana Đerića.

„Projekat „Bilećanka“ obuhvata i objedinjuje projekat razvoja i uspostavljanja tekstilne proizvodnje u Istočnoj Hercegovini na temeljima sanacije devastiranih proizvodnih pogona tekstilne industrije u Trebilju, Ljubinju i Bileći. Lokacija tekstilnog pogona u Bileći je istovremeno i centralna lokacija cijelog projekta.
U okviru proizvodnog pogona Bileća je izgrađen i opremljen centar za obuku radnika za potrebe tekstilne industrije zbog isključivo tehničko ekonomskih rezloga, a radi održivosti cijelog projekta, odnosno njegove ekonomske opravdanosti u cjelini. Investitor je u saradnji sa najvećim evropskim proizvođačima sa područja Republike Njemačke napravio koncept razvoja tekstilne industrije u Republici Srpskoj, sa ciljem unapređenja saradnje sa njemačkim partnerima, s jedne strane, te razvoja industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj, sa druge strane. Kreditna sredstva koja su do sada povučena po navedenom Ugovoru o kreditu utrošena su za kupovinu proizvodnog pogona „Bilećanka“ u Bileći, kupovinu starog proizvodnog pogona „Novoteks“ u Trebinju, uplata za proizvodni pogon „Ljubinka“ Ljubinje, adaptacija i rekonstrukcija objekta u Bileći, špediterski troškovi, carina, troškovi prevoza mašina i obuka radnika. Privredno društvo „Nikola Tesla“ d.o.o. Banja Luka je zajedno sa svojim strateškim partnerom „Imex International RS“ Bileća do aprila 2014. godine omogućilo otvaranje 456 novih radnih mjesta“, navodi se u odgovoru.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: