Nevesinjsko sijelo u Beogradu: Zagrmila puška hercegovačka u Sava centru

Sinoć je u beogradskom centru Sava održano tradicionalno godišnje okupljanje Nevesinjaca koji žive u Srbiji. Skup, pod jednostavnim imenom “Nevesinjsko sijelo“, organizuje Udruženje Nevesinjaca u Beogradu, već šestu godinu zaredom.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Izvor: Udruženje Nevesinjaca u Beogradu
Tekst: Zoran Janjić
Foto: Slobodna Hercegovina

Sijelo je kruna godišnjih aktivnosti Udruženja, a po broju prisutnih Nevesinjaca i njihovih prijatelja očigledno je da ova manifestacija ima svoje opravdanje. U prilog tome govori sala restorana ispunjena do poslednjeg mjesta, vesela lica ljudi željnih lijepog druženja i evociranja uspomena i običaja zavičaja, gosti pristigli iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, pa čak i sa drugih kontinenata.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dosta toga se uradilo po Nevesinju između dva sijela: Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje

Pored Nastića iz Bačke Palanke, Vukajlovića iz Subotice, Ristića i Milinića iz Novog Sada, Drvendžija i Čabrila iz Pančeva, Pašajlića iz Vršca, Šipovaca iz Valjeva, Samardžića iz Kruševca…, na Sijelo je došla porodica Zubac – Radmila, LJubica i Sveto iz Švedske.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Kao i prethodnih godina, goste iz Nevesinja predvodio je načelnik opštine Momčilo Šiljegović sa saradnicima i omladinom iz Kulturno – umjetničkog društva “Nevesinje“, koji su svojom pjesmom i igrom uljepšali veče. Bratsku opštinu Voždovac predstavio je predsjednik Aleksandar Savić, čiji su korjeni iz Krekova nevesinjskih.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ponosana na Krekove: Aleksandar Savić, predsednik opštine Voždovac

Kulturno – zabavni program posvećen je značajnom jubileju, 140 godina od početka ustanka protiv turske okupacije 1875. godine, poznatijeg kao Nevesinjska puška. U tom dijelu programa učestvovala su renomirana glumačka imena, Ivana Žigon, Lepomir Ivković i Nebojša Kundačina, koji su sa voditeljskim parom, Snežanom Lukić i Milivojem Beštićem, te muškom i ženskom pjevačkom grupom iz Nevesinja i mladim guslarem Miroslavom Samardžićem kroz jedinstven scenski nastup predočili stanje u Nevesinju i Hercegovini u vrijeme ustanka. Izborom adekvatnih tekstova iz naučnih radova, rodoljubivih i pjesama uz gusle, sve propraćeno prikladnim pjevanjem gange i bećarca, prikazan je herojski podvig naših predaka, kao i tragičan ishod njihove pravedne borbe.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Scenu su ukrasili i portreti vođa ustanka, koje je na kamenim pločama sa visoravni Morine oslikala Biljana Ristić. Njen projekat je, pored sajta Slobodna Hercegovina, podržalo Udruženje Nevesinjaca i Kancelarija za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Srbije sa značajnim novčanim prilogom.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Uskoro i na youtube: Nikola Kovačević premijerno na Sijelu otpjevao novi hit “Mitrovdanska ofanziva”

U zabavnom dijelu večeri predstavili su se, aforizmima Mitar Đerić Laki i glumačkim bravurama Željko Ninčić.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bez njega danas ne bi bilo slobodne Hercegovine: Novica Gušić, ratni komandant

Pored njih, jedan od zanimljivijih sadržaja večeri bio je natpjevavanje u kolu. Na Sijelo je došla grupa momaka sa Pala, koji su specifičnom pjesmom sa Romanije upotpunili ovo veče.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Za nju zna cijela Srbija: Jelena Grubačić stigla u treći krug “Zvezda Granda”

Organizator je pripremio i bogatu tombolu. Gusle su tradicionalno prva nagrada na tomboli i njih daruje Udruženje Nevesinjaca. Pored njih, opština Nevesinje poklonila je pršut i mješinu sira, a među ostalim su bile i turistička putovanja, umjetničke slike, knjige, fotoaparat i druge vrijedne nagrade.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Braćo, ne zaboravimo da u ponedeljak počinje Vaskršnji post – prota Milovan Glogovac

Goste je zabavljao provjereni orkestar “Anđin san“, a njima su se pridružili mladi nevesinjski pjevači Jelena Grubačić i Nikola Kovačević.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zdravičar: Zoran Pejanović

Susret sa dragim licima, lijep ljudski razgovor, priče o događajima iz starih vremena, pjesma i igra, osnovne su karakteristike i ovog Nevesinjskog sijela. To su preporuke i za naredne godine, za Sijela koja će organizovati naši mlađi naraštaji.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Zemljaci uvijek jedni uz druge: Mišo Adžović, Uroš Milojević, Milenko Čabrilo, Novica Gušić i Žarko J. Ratković

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Sreten Pištalo. predsjednik udruženja Hercegovaca u Subotici, Nataša Gligorić potomak čuvenog vojvode Pera Tunguza i Vojin Gušić, predsednik BORS-a

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Legendarni fudbaler, a danas isto tako veliki trener Dragan Okuka, prvi put na sijelu Nevesinjaca

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Na mestu voljno: Zoran Janjić sa ratnim komandantima Milenkom Lalovićem i Novisom Gušićem

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Domaćin sijela: Zoran Ivaniš

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Briljantan voditeljski par: Snežana Lukić i Milivoje Beštić

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: