Nevesinjski sokoli: Knjiga o nevesinjskim vazduhoplovcima

vaso benderac

 

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Grahovac Dragan

 

Zavičajna zbirka Nevesinja uskoro će biti bogatija za knjigu o istaknutim vazduhoplovcima iz nevesinjskog kraja. Veliki zaljubljenik u rodnu grudu, dugogodišnji tehnički direktor Vazduhoplovne industrije „Soko“ , Savo Samardžić sakupio je zanimljive zapise o ljudima koji su život posvetili profesiji. Koristeći njihove biografije i slike stvaranja vazduhoplovnog giganta u Mostaru sačinio je publikaciju pod nazivom „Nevesinjski sokoli“ koja predstavlja dragocjeno svjedočanstvo o jednoj epohi na koju Nevesinje može biti naročito ponosno.

Osim životnih priča vazduhoplovnih zaljubljenika, knjiga sadrži i značajne detalje iz istorije jugoslovenskog vojnog vazduhoplovstva, zapise o Nevesinju i Mostaru i ekskluzivne fotografije.
Autor kaže da je većinu podataka dobio lično od bivših pilota što će prema njegovoj ocjeni biti posebna vrijednost knjige.

savo samardzic
– Letačka profesija donijela im je ispunjenje dječačkog sna, ali i velike obaveze i rizike – kaže Samardžić naglašavajući da svaka biografija neustrašvih pilota sadrži poneku zanimljivost o kojoj je javnost bila malo upoznata. Nema sumnje da će priče o Radovanu Miliniću, Milanu Aćimoviću, Vasu Benderaću, Ristu Samardžiću, Blagoju Grahovcu i drugim nebom očaranim Nevesinjcima probuditi interesovanje široke čitalačke publike.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: