Nevesinje: Vladika Grigorije osveštao zadužbinu Šipovaca na Vjenčacu

 

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom eparhije osvještao je danas temelje Crkve svetog velikomučenika Geogrija na Vjenčacu u Nevesinju. Zadužbinari ovog hrama Udruženje „Šipovci“ priredili su tom prilikom malu svečanost kojoj su prisustvovali bratstvenici ove porodice, brojni gosti, javni radnici i građani Nevesinja.

Autor: Grahovac Dragan
Izvor: Radio Nevesinje

 

vjencac

Iskazujući radost zbog izgradnje jedinstvenog pravoslavnog zdanja, episkop Grigorije je Nevesinje označio kao čudesno polje, a Vjenčac jedno od najljepših mjesta u Hercegovini.

– Neka svaki čovjek bude blagosloven na ovom svetom i uzvišenom mjestu – poručio je Grigorije uz želju da se hram brzo i uspješno završi.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Šipovci“ Jovan Šipovac zahvalio se sveštenstvu eparhije, opštini Nevesinje i priložnicima na podršci i pomoći tom izgradnje Crkve svetog Georgija. On je rekao da je izgradnja hrama dio šireg projekta uređenja Vjenčac – Grada koji će se sastojati od crkve, časnog krsta i obnovljenog srednjovjekovnog grada Hercega Stjepana Kosače.
Projekat je uradio poznati nevesinjski arhitekta Miloš Kapor, tvorac više arhitektonskih rješenja koja obilježavaju savremeno Nevesinje.
Moderan izgled hrama u potpunosti je autentičan i po izgledu i po lokaciji. Jedinstven stil crkve-brvnare koja se nalazi na kaskadnim platformama sa vodenim površinama, vidikovcem i dodatnim uslužnim objektom dio je šireg projekta tvrđave Vjenčac Grada u koji se uklapa i dizajnom i arhitektonskim rešenjima i sa kojim će činiti neraskidivu celinu.

Prelijepo zvono koje će krasiti crkveni zvonik i pozivati vjernike sa Vijenčaca, poklon je bratstva Cerovića, rodstvenika iz Drobnjaka od kojih potiču Šipovci i ono istinski daje simboliku porodičnoj zadužbini koju Šipovci grade u svome zavičaju

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: