Nevesinje: Program za 139. narodni sabor na Veliku Gospojinu

 Crkvena opština Nevesinje – Biogradska parohija i Hram uspenja presvete Bogorodice u Biogradu na Veliku Gospojinu organizuju tradicionalni narodni sabor.

biograd 1

Izvor: Radio Nevesinje
Autor:  Dragan Grahovac

Program obilježavanja krsne slave hrama i 139 godina saborovanja u Biogradu počinje u srijedu, 27.avgusta večernjim bogosluženjem i narodnim veseljem.
U četvrtak, 28.avgusta u Hramu uspenja presvete bogorodice biće služena svečana liturgija, a nakon toga biće obavljen slavski obred.

U kulturno – zabavnom programu nastupiće KUD „Sava Vladislavić“ iz Gacka, Etno grupa „Sveti Dimitrije“ iz Nevesinja i narodni guslar Miloš Parović.

biograd 2013

Tokom saborovanja biće održana nadmetanja u sokolskim disciplinama – bacanje kamena s ramena, potezanje konopa, potezanje klipa i skok u dalj . Planirana su i takmičenja muških i ženskih gangaških grupa. Za pobjednike su obezbijeđene novčane nagrade.

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Biogradu jedan je od najstarijih pravoslavnih hramova u Hercegovini.Građena je od 1864. do 1866.godine uz ličnu dozvolu tadašnjeg turskog sultana Abdul Aziza. Neimar je bio Lazar Sušilo iz Popovog polja. Hram je osvještao episkop zahumsko-hercegovački i primorski Prokopije na Mitrovdan 1866. U Crkvi je dogovoreno da se digne čuveni Hercegovački ustanak protiv Turaka 1875.godine. Dolaskom Austrogarske na ove prostore austrijski vojnici su jedno vrijeme stanovali u crkvi, a jedan od njih je izradio drveni dio ikonostasa. U ljeto 1881.godine crkva je popravljena i ponovo osvećena, a zvonik je sagrađen 1890.godine.

biograd 2013 - 4

U ljeto 1930. godine crkva je temeljito obnovljena angažovanjem jereja Manojla Govedarice i predsjednika Crkvene opštine Danila Vukovića. Sa ćemera je skinuta ploča i prekrivena ciglom koja je nabavljena prilozima žena. Radovi su izvođeni pod nadzorom majstora Mihajla Miloševića iz Nevesinja, a osvećenje je obavio jerej Jefto Vujović.

Crkva je bila saborna za biogradsko – lukavačku parohiju sve do 1941.godine kada je parohijski dom u njenoj blizini srušen i zapaljen od strane ustaša.

Posljednjih godina vjerni narod Biograda i okolnih sela sa velikom predanošću uređuje svoj hram i okolinu. Ako sve bude teklo po planu jedan od najstarijih pravoslavnih hramova u Hercegovini uskoro će zablistati u punom sjaju.

porta crkve u biogradu

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: