Nevesinje: Počinju Mitrovdanske svečanosti

Povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije RS, 8. novembra – Dana opštine Nevesinje i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994.godine u Nevesinju sutra naveče počinje dvodnevna manifestacija sa svečanom akademijom, bogosluženjima, polaganjem cvjeća na spomen obilјežja i drugim prigodnim sadržajima.

mitrovdan-2012-1Izvor: Radio Nevesinje

Svečanosti organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilјežava u Nevesinju, a 8.novembar je datum za koji su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja.Nevesinjcima su ostale u sjećanju mitrovdanske ofanzive iz 1992. i 1994.godine kada su pripadnici Nevesinjske brigade pokazali nesvakidašnje junaštvo i hrabrost i odbranili narod i teritoriju. Braneći svoja ognjišta tom prilikom poginula su 64 srpska borca.
Za veličanstvenu pobjedu nad višestruko brojnijim neprijatelјem Nevesinjska brigada je prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.
U Velikoj sali Opštine Nevesinje sutra u 19 časova biće održana svečana akademija sa bogatim kulturno – umjetničkim programom. Prigodnim besjedama biće evocirana sjećanja na mitrovdanske ofanzive i junaštvo pripadnika Nevesinjske brigade. Očekuje se prisustvo predstavnika Ministarstva rada i boračko – invalidske zaštite, boračkih organizacija, ratnih komandanata, saboraca i gostiju.
U subotu ujutro u 9 časova u Crkvi Voznesenja Gospodnjeg svetu liturgiju služiće vladika zahumsko – hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva Eparhije. Nakon bogosluženja kod Centralnog spomen obilјežja boraca Hercegovine na Gvozdu biće održan pomen i položeno cvijeće.
Mitrovdanske svečanosti završavaju se zajedničkim ručkom u Restoranu „Milanović“ .

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: