Nevesinje: Akademija u čast junaka mitrovdanskih bitaka (VIDEO)

Povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije RS, 8. novembra – Dana opštine Nevesinje i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju je večeras održana svečana akademija kao dio dvodnevne manifestacije koju organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.

ma 12

Izvor: Radio Nevesinje 
Autor: Dragan Grahovac 
Video: Virtualna Hercegovina

U prepunoj opštinskoj sali evocirana su sjećanja na mitrovdanske ofanzive i istakuto junaštvo pripadnika Nevesinjske brigade koji su pokazali kako se brani sloboda.

U ime domaćina prisutne je pozdravio načelnik opštine Momčilo Šiljegović.

On je rekao da Mitrovdanske bitke nikada neće biti prepuštene zaboravu, naglasivši da je Nevesinjska brigada uz ogromne žrtve ostala nepobjediv čuvar kapije Istočne Hercegovine.

Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić svim učesnicima Mitrovdanskih svečanosti uputio je iskrene želje povodom velikog praznika. Istakao je ratne zasluge Nevesinjske brigade, ali i čitavog Hercegovačkog korpusa.

ma 13

U ime Vlade RS borce je pozdravio Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija. On je rekao da se o stvaraocima RS treba govoriti u školama, na prigodnim svečanostima i u svim drugim prilikama naglasivši da je to patriotski čin prema onima koji su podnijeli najveću žrtvu.

Uspomene na slavne Mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994.godine evocirao je ratni komandant pukovnik Zoran Janjić.On je rekao da Nevesinjska brigada može služiti na ponos narodu i državi u čiju je odbranu stala i borcima koji su se borili u njenim redovima.

 

U kulturno -umjetničkom dijelu programa nastupili su glumci narodnog pozorišta RS Aleksandar Stojković i Goran Jokić, hor OŠ „Risto Proroković“, muška pjevačka grupa KUD-a „Nevesinje“, učenici Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“,narodni guslar Miroslav Šiljegović, Goran Duka, Dragana Matrak, Jovana Samardžić, Marija Pejičić, Milica Radovanović i Jelena Grubačić.

 

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: