Nevesinje, 13. jul: Obiljevažanje Nevesinjske puške

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS i Opštine Nevesinje u nedjelju 13. jula u Krekovima će biti proslavljena 139. godišnjica Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška

nevesinjska puska 2

Izvor: Radio Nevesinje
Autor: Dragan Grahovac
 

U okviru manifestacije biće obilježena još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja – Uloški ustanak iz 1882.godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 10.30 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Dolazak na ovo istorijsko mjesto najavili su predstavnici političkog i javnog života RS, boračkih organizacija i drugi gosti. Pripremljen je i prigodan kulturno – umjetnički program.

nevesinjska puska 3

Tokom saborovanja u Krekovima biće priređena takmičenja u sokolskim disciplinama: bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i skok u dalj.

Delegacije opštine i opštinske boračke organizacije najavile su da će u petak 11. jula obići spomen obilježja u Kifinu Selu, Drežnju, Trusini i Morinama.

nevesinjska-puska

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili – turskoj carevini. Prije devet godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: