Nema mjesta panici – oboljele ovce od „plavog jezika“ u boljem stanju

 Ovce koje su oboljele od bolesti „plavog jezika“ na području Trebinja su u boljem stanju, nakon što im je data simptomatska antibiotska terapija. Domaćini sa područja Rasovca i Petrovog Polja, gdje je bolest i otkrivena, na vrijeme su zatražili veterinarsku pomoć pa je adekvatno određena dijagnoza i pravovremeno počelo sa liječenjem ovaca.

plavi-jezik

Izvor: Radio Trebinje
Dragana Drinjak Turnić, veterinar Veterinarske ambulante „Srna“ ističe da su odmah po prijavi domaćina posumnjali da je riječ o bolesti „plavog jezika“.
„Kada smo izašli na teren po simptomima smo posumnjali da je riječ o „plavom jeziku“. Naravno razvoju ove akutne, nekontagiozne sezonske virusne bolesti ovaca ali i ostalih domaćih i divljih preživara, pogodovala je najezda komaraca i visoka vlažnost u vazduhu tokom ljeta, tako da je sve ukazivalo na ovu bolest, što je i potvrđeno nakon analiza krvi u Institutu „Vaso Butozan“ u Banjaluci“, pojašnjava ona.
Drinjak Turnić kaže da su za sada preduzete sve mjere opreza da ne dođe do širenja ove bolesti, ali da je najveća odgovornost na domaćinima koji bi trebalo odmah, nakon što primijete bilo kakve simptome koji bi uputili na ovu bolest, da zatraže pomoć veterinara.
Prvi simptomi ove bolesti su: povišena tjelesna temperatura, učestalo disanje, crvenilo usne i nosne sluznice, slinjenje i pojava pjene na ustima, kao i oteknuće jezika koji je tamnoplave boje, po čemu je bolest i dobila ime.
„Glavni prenosioci „plavog jezika“ su komarci, tako da je najbolja zaštita uništavanje komaraca i i izolacija bolesnih životinja, a mogu da se koriste i polivalentne vakcine“, navela je Dragana Drinjak Turnić.
Ona je dodala da bi bilo dobro, u cilju prevenciji, da se na području regije, organizuju i pregledi ovaca svih domaćina, kako bi se na vrijeme uočili navedeni simptomi i bolest počela pravovremeno liječiti.
Veterinari upozoravaju da se meso oboljelih životinja i životinja koje su bile pod antibiotskkom terapijom ne smije konzumirati, podvlačeći da se smije jesti samo meso kupljenih zdravih jedinki.
D.R.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: