NAŠA POSLA: Spisak firmi iz Srbije koje umesto u RS posluju u FBiH

Vlada Republike Srpske, odnosno resorno Ministarstvo trgovine i turizma nakon četiri mjeseca zvanično su potvrdili informaciju koju je poslovni portal CAPITAL objavio 18.oktobra prošle godine, da najveće srbijanske firme napuštaju Republiku Srpske i prelaze da posluju u Federaciju BiH.

 

Autor: Siniša Vukelić
Izvor: CAPITAL

 

 Ministarka  trgovine i turizma RS Maida Ibrišagić-Hrstić objavila je spisak od 19 velikih srbijanskih firmi koji su za nastup na tržištu BiH, umjesto Srpske izabrale Federaciju BiH.
U dokumentu koji potpisuje ministarka Ibrišagić-Hrstić od 17. februara navodi se spisak srbijanskih kompanije koje su ugovor o zastupništvu i distribuciji proizvoda potpisale sa kompanijama sa sjedištem u FBiH:

potvrda

“Bitno je napomenuti da je više od 70%, u nekim slučajevima čak i 80%, promet i krajnja potrošnja tih proizvoda u Republici Srpskoj. Sve te kompanije imaju sjedišta u FBiH, gdje se vrši uvoz i plaćanje dadžbina, a iste formiraju poslovne jedinice u Republici Srpskoj. Isto tako bitno je da se svi novčani tokovi vezani za ove poslove odvijaju iz banaka sa sjedištem u FBiH. Zbog svega ovoga, kompanije iz Republike Srpske direktno gube na prometu i značaju prema velikim trgovačkim lancima, kao i u ukupnom učešću u prometu u BiH, što za posljedicu ima gubljenje radnih mjesta, a time i smanjenje poreza i doprinosa prema Budžetu u Republici Srpskoj”, žali se ministarka trgovine RS u odgovoru na poslaničko pitanje koje je uputio poslanik vladajućeg SNSD-a Srđan Mazalica.

tabela cvapital

U odgovoru ministarka trgovine ni jednom riječju na objašnjava zašto kompanije iz Srbije sa kojom RS ima Sporazum o specijalnim i paralelnim vezanam i kako se tvrdi “odličnu političku saradnju”, odlaze u Federaciju BiH.

Takođe se ne analizira koliko na odlazak srbijanskih firmi u FBiH utiče poslovni ambijent i veća poreska opterećenja u RS, te šta će Vlada preduzeti da to spriječi.

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: