Narodno pozorište Beograd: Uskoro opera o Savi Vladislaviću-Raguzinskom

Radnja libreta zasnovana je na životu grofa Save Vladislavića – Raguzinskog (1668 — 1738), koji je bio ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i Katarine I. Koliko je Petar Veliki imao poverenja u njega, govori i podatak da mu je dao da razgraniči Rusiju i Kinu.

Genije iz Gacka: Sava Vladislavić

Opera Svetislava Božića “Melanholični snovi grofa Save Vladislavića”, pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, biće premijerno izvedena tokom februara na Velikoj sceni. U podeli su Ivan Tomašev/ Dragolјub Bajić (Sava Vladislavić), Miodrag D. Jovanović/ Marko Kalajanović/ Vuk Zekić (Nikola Tesla), Sanja Kerkez/ Jasmina Trumbetaš Petrović (Elen, Muza, Bela golubica), Jadranka Jovanović/ Jelena Vlahović/ Nataša Jović Trivić/ Višnja Radosav (Vladarka, Anđeo iskušenja), Dejan Maksimović/ Nenad Čiča (Vladar, Mladi Tesla) i Igor Matvejev/ Slobodan Živković/ Danilo Stošić (Teša, Meandžić, Bude). U predstavi učestvuje Orkestar, Hor i Balet Narodnog pozorišta u Beogradu. Radnja libreta zasnovana je na životu grofa Save Vladislavića – Raguzinskog (1668 — 1738), koji je bio ruski diplomata srpskog porekla na dvoru ruskog cara Petra Velikog i Katarine I.
Koliko je Petar Veliki imao poverenja u njega, govori i podatak da mu je dao da razgraniči Rusiju i Kinu.
Takođe, jedna od zanimlјivijih stvari u Savinoj biografiji je i ta da je prva pravoslavna crkva podignuta u Kini njegovih ruku delo.
Vladislavić je bio jedan od najuglednijih i najbogatijih lјudi svog vremena u Rusiji i osnivač ruske obaveštajne službe.
U izjavi za sajt Narodnog pozorišta, reditelј Nikolić kaže da dirigent Pavlović i on „kroz melanholične snove ovog velikog čoveka, a vođeni kompozitorovom idejom, pričaju priču o usponima i padovima jednog naroda, njegovom heroizmu i zajedništvu, ali i manama i samoobmanama”.
– Genijalni lјudi kao što je to bio grof Sava su sposobni, da kao proroci, sagledaju i prošlost i budućnost u svojim snoviđenjima – ocenio je Nikolić.
Scenograf je Boris Maksimović, a kostimograf Katarina Grčić.
Svetislav Božić je redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu i nesumnjivo jedan od najznačajnijih srpskih kompozitora.
Autor je više od 200 kompozicija različitih žanrova od solističkih, kamernih, horskih, orkestarskih do vokalno-instrumentalnih.

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: