Nagrada “Svetozar Ćorović” dodeljena Srđanu Milićeviću

Žiri za dodelu Nagrade “Svetozar Ćorović”, u sastavu: Ljubiša Jeremić, Ranko Popović i Jovan Delić (predsednik), donio je 15. septembra 2014. jednoglasnu odluku da Nagradu “Svetozar Ćorović” dodijeli Srđanu Milićeviću, romansijeru i pripovjedaču, za knjigu pripovjedaka Slova u pesku (“Znak”, Beograd, 2014).

 

bileca 2014

 

Poslije triju romana – Tajna divljeg oraha (2000), Obećana zemlja (2008) i Žena dobrih namera (2012) – kojima je stekao lijepo književno ime, Srđan Milićević je objavio zbirku od jedanaest pripovijedaka, sugestivnog naslova Slova u pesku kojim se nago-veštava trošnost i prolaznost života i nesigurnost i sumnju u samu književnost, potvrdivši četvrtom proznom knjigom svoj pripovjedački dar.
Zapitanost nad prošlošću, nad propadljivim životom koji izmiče zajedno sa svojim smislom, i nad savremenošću punom izazova i varki, karakteriše Milićevićevu prozu. Milićević vjeruje u priču i pričanje, u iskonsku čovjekovu potrebu da priču priča i sluša, pa vješto gradi i vuče sižejne linije, praveći, gotovo po pravilu, preo-kret i poentu na kraju.
Sigurnost u građenju i vođenju sižea, vještina oblikovanja književnog junaka i sposobnost dočaravanja raznovrsnih i, po pravilu, tragičnih sudbina odlikuju Milićevićevo pripovijedanje. Životi njegovih junaka odvijaju se, lome i gase na pozadini većih potresa: ratnih sudara, podvojenosti i zavađenosti naroda, nacionalne netrpeljivosti i masovnih zločina. LJudska duša se pokazuje čas kao ledenica krhka i lomljiva, čas čudovišno izdržljiva i nesalomiva, ali uvijek obilježena stradanjem i patnjom. Zbog toga je žiri odlučio da skrene pažnju književne javnosti na manje poznatog, a darovitog pisca, s povjerenjem u njegovu trajnu opčinjenost pričom.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: