Mrkonjići proslavili Svetog Vasilija (video)

U Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilije Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca, i ovoga se 12. maja slila rijeka hodošasnika i vjernika iz svih srpskih krajeva i Evrope, kako bi se u crkvi koja je podignuta na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija sjedinili u zajedničkoj molitvi.

mrkonjici

Izvor: Radio Trebinje
V
ideo: Nebojša Vukanović

Svetoj liturgiji uz predstavnike vlasti iz istočnohercegovačkih opština, prisustvovalo je i nekoliko hiljada vjernika iz Hercegovine i susjednih crnogorskih opština, te brojni gosti iz Srbije i Crne Gore.

Čestitajući ovaj veliki praznik, umirovljeni episkop Atanasije je istakao da je veoma radostan što se svake godine na ovom svetom mjestu okupi sve više vjernika.“Sveti Vasilije toliko veliki da pomaže i onima koji ne vjeruju, upućuje ih na pravi put, da ostanu pametni, vrijedni i pažljivi“, rekao je u prigodnoj besjedi episkop Atanasije.
Nakon trideset godina, u rodnom mjestu Svetog Vasilija, danas je bio i Dušan Vuković iz Švajcarske. „Jedinstvo je u ovim vremenima potrebno srpskom narodu. Pojedinac ne može ništa, bilo u kući, državi…, potrebna nam je sloga“, poručio je Vuković i obećao, da će i narednih godina dolaziti u Mrkonjiće.

I Miroslav Savić- Mostarac, danas je prisustvovao liturgiji u crkvi koja je podignuta na temeljima rodne kuće Svetog Vasilija.”Sveti Vasilije mnogo je učinio da ostane i opstane srpski narod i u nevoljama i u stradanjima. Zato smo se danas okupili u ovolikom broju”.

Poslije Svete arhijerejske liturgije, kršteno je i nekoliko mališana. Svi su se saglasili da je za njih poseban i uzvišen osjećaj stajati na zemlji gdje je rođen svetac koga poštuju ne samo Srbi, već i drugi narodi.

Predsjednik Crkvenog odbora sela Mrkonjići Rade Bošković rekao je da se velika pažnja posvećuje uređenju ovog mjesta i izrazio nadu da će vjernici, u skladu sa mogućnostima, pomoći da rodno mjesto svetitelja izgleda još ljepše. „Zahvaljujući naporima mještana svake godine vidljiviji su rezultati napora da se uljepša i izgradi kompletan ambijent u rodnom mjestu svetitelja“
Ispod starog stabla košćele, za koje se tvrdi da potiče iz doba Svetog Vasilija, izveden je bogat kulturno-umjetnički program.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: