Monodrama „O glumatanju“ otvara festival

Ćustićeva autorska i autobiografska „monokomedija“ biće uvertira u scensko nadmetanje za Zlatne maske festivala, o okviru kojeg će se do nedjelje, 27. jula, trebinjskoj publici predstaviti pet nagrađanih pozorišta – iz Srbije, Crne Gore, BiH

slobodan-custic

Izvor: Radio Trebinje
Autor: R.S.

Monodramom „O glumatanju“, koju će u okviru pratećeg programa izvesti beogradski glumac Slobodan Ćustić – sutra veče u Trebinju počinje 57. Festival festivala, smotra najbolja ovosezonska ostvarenja dramskog amaterizma država regiona.

Ćustićeva autorska i autobiografska „monokomedija“ biće uvertira u scensko nadmetanje za Zlatne maske festivala, o okviru kojeg će se do nedjelje, 27. jula, trebinjskoj publici predstaviti pet nagrađanih pozorišta – iz Srbije, Crne Gore, BiH.
Monodrami Slobodana Ćustića na sceni Doma kulture počinje u 20.30 h, a prethodno će, od 19.30 u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena izložba foto-kolaža Vojislava-Voja Kilibarde „Stvaram pozorište – ispred i iza scene“.

Takmičarski program festivala u utorak, 22. jula, besjedom u slavu pozorišnog amaterizma otvoriće glumac Slobodan Ćustić, a prva veče rezervisana je za Bjelopoljsko pozorište, čiji će ansambl izvesti predstavu „Praznina“, po tekstu Slobodana Tomovića, a u režiji Slobodana Marunovića.

U srijedu, 23. jula, nastupiće Pozorište „Stevan Sremac“ iz Crvenke izvedbom „Pokondirene tikve“ Jovana Sterije Popovića, reditelja Radoja Čupića. Naredne dvije večeri predstaviće se pozorišta iz BiH, najprije – Teatar „Total“ iz Visokog, inscenacijom komada „Čekajući Godoa“ Samjuela Beketa, u režiji Jesenka Muzaferije, a potom i domaćin festivala – Gradsko pozorište Trebinje predstavom „Boing, boing“ Marka Kamelotija, u režiji Željka Miloševića. Posljednje takmičarske večeri, u subotu, 26. jula, nastupiće ansambl Kamerne scene „Miroslav Antić“ iz Sente izvođenjem „Ožalošćene porodice“ Branislava Nušića, reditelja Dejana Cicmilovića. Sve predstave takmičarskog programa festivala u pozorišnoj sali Doma kulture počinju od 20.30 h.

Još dvije predstave trebinjsku publiku očekuju u pratećem programu ovogodišnjeg Festivala – u petak, 25. jula, od 23 h, Poetski teatar „Tent“ iz Obrenovca izvešće predstavu „Solunci govore“, po tekstu Antonije Đurić i režiji Radomira Planinčića, dok će posljednje večeri, u nedjelju, 27. jula – nastupiti ansambl Centra za kulturu „Beli Mugri“ iz Kočana u Makedoniji predstavom „Dom Bernarde Albe“ Federika Garsije Lorke, u režiji Kristine Atanasove Arsove.
Ljubitelji pozorišne fotografije biće u prilici da pogledaju i izložbu „Edinburški festival“, autora Linde Grejem, planarane su i promocije časopisa „Scena“ i „Nova srpska drama“, a posljednje večeri festivala, u čast nagrađenih, nastupiće muzički sastav „Serbian Jazz BRE!“.
Ulaz na sve programe Festivala festivala je besplatan.
Iako su svi programi festivala vezani za prostore Doma kulture, organizatori su se i ove godine pobrinuli da festivalska atmosfera zaživi i dalje od pozorišne scene – tokom trajanja smotre na trebinjskim trgovima i ulicama u centru grada biće priređeni muzičko-scenski performansi, u izvođenju učenika Muzičke škole Trebinje i artističke grupe iz Beograda, a u režiji Ane Grigorović.
Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, a izvršni producenti Centar za informisanje i obrazovanje i Kulturni centar Trebinje.

 

 

 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: