Mitropolit Amfilohije: Ne vjerujem da se Grigorije petlja u pregovore

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da učešće u pregovorima o formiranju lokalne vlasti u Herceg Novom nije u nadležosti episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija.

Amfilohije

Izvor: RTCG

Komentarišući informaciju da će vladika Grigorije biti dio pregovaračkog tima Građanske liste „Izbor“ u razgovorima sa potencijalnim koalicionim partnerima u Herceg Novom, Amfilohije je rekao da to nema veze sa vladikom Grigorijem, te da prosto ne vjeruje “da se on uopšte u to petljao”.

„To nije njegova nadležnost. On ima druge obaveze, dvije eparhije – Mitropoliju dabrobosansku i svoju hercegovačku eparhiju. Ima posla oko bogoslovije i fakulteta. Ne vjerujem da on ima ikakve veze sa tim zbivanjima u Herceg Novom. Političari koriste priliku. I za mene su izjavljivali da podržavam ovu ili onu partiju, da sam ustoličio ovoga i onoga, a Bog zna i vidi čime se ja bavim, a čime se bave političari. Čini mi se da je ovaj naš posao dugoročniji od posla političara, iako ne možemo ni bez posla političara“, rekao je za Dan mitropolit Amfilohije.
Sa druge strane, sociolog Srđan Vukadinović ocijenio je nečuvenim mogućnost da svešteno lice učestvuje u pregovorima za formiranje vlasti, navodeći da se radi o uvođenju klerikalizacije na mala vrata u politički život Crne Gore.
Vukadinović je rekao Dnevnim novinama da je poznato da su sveštena lica naročito iz Srpske pravoslavne crve željela da budu dio politike, u kojoj se nijesu snalazili baš najbolje.
On je poručio da nema ništa protiv vladike Grigorija koji je, po njegovim riječima, jedan od najumnijih i najtolerantnijih episkopa SPC, ali sveštenicima, smatra on, nije mjesto u zvaničnoj politici.
„Dobro bi bilo da vladika Grigorije pokaže da je on ipak iznad ove situacije i da odustane od svog mjesta u pregovaračkom timu jer on, ako hoće da ima savjetodavnu funkciju, to može imati na hiljadu drugih načina“, kazao je Vukadinović.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: