Miroslav Janković: Hoće da ugase ime Srpske

Profesor  Suad Kurtćehajić nedavno se u javnosti Bosne prvi isprsio u uverenju i govorenju da treba tužiti i Crnu Goru, kako bi vratila “historijsku Sutorinu” u bosanski posed, poveo za sobom u javnu raspravu nekolicinu sličnih mu političko-pravnih avanturista, koji smatraju da diranje u granice i imena država nisu nikakva opasnost od novih sukoba ili otvaranja starih duhova iz istorijskih boca balkanske mržnje, koja nikada ne spava, nego žmuri na jedno oko, što rekao Andrić.

BiH-mapa-entiteti

Izvor: Novosti.rs
Tekst: Miroslav Janković

BIĆE dovoljno da dvojica građana Republike Srpske, jedan Bošnjak i jedan Hrvat, podnesu tužbu sudu u Strazburu i zatraže ukidanje imena “Republika Srpska” zbog nacionalne diskriminacije naroda kojim tužitelji pripadaju, i ta tužba ima velike izglede da bude uvažena. Ja predlažem da se to učini što pre.

Ovo je nedavno izjavio dr Suad Kurtćehajić, profesor na FPN u Sarajevu, u emisiji “Pošteno” Federalne televizije BiH. I dodao da je to svojevremeno predlagao sad već pokojnom Sulejmanu Tihiću, tada predsedniku SDA, ali je Tihić bio kolebljiv, nije verovao u povoljan ishod, smatrao je da bi pad tužbe u Strazburu “samo još više ojačao Dodika”.

Profesor Kurtćehajić dalje smatra da je život Bošnjaka i Hrvata u tvorevini takvog imena sam po sebi diskriminatorski čin i osećaj, pa su zato nesrpski narodi u RS automatski građani drugog reda, iako su u Ustavu RS definisani kao ravnopravni. Kako bi se osećali Srbi u Federaciji BiH kada bi se ona na primer zvala “Islamska Federacija BiH”, uzviknuo je pomenuti profesor i dodao da bi trebalo ukinuti i naziv Federacija BiH, jer federacije su države, a ne njeni delovi, dodavši da bi preimenovanje entiteta utrlo put stabilnijoj BiH (čitaj: centralizovanoj) i inkubiralo rađanje iskrenog bosanskog patriotizma kod mladih, pre svega.

Jer, mladi Srbi Republiku Srpsku osećaju kao državu i zato ne vole Bosnu. To se mora menjati, dodaje Kurtćehajić, a ima i predlog: Republiku Srpsku treba imenovati kao Entitet 1, a Federaciju BiH kao Entitet 2, i tako bi se konačno ispravile konstrukcione greške Dejtonskog sporazuma.

Pomenuti profesor je uveren u prolaz ovakve tužbe u Strazburu, jer misli da ona ima istu pravnu snagu kao slučaj “Sejdić-Finci”. On se nadavno u javnosti Bosne prvi isprsio u uverenju i govorenju da treba tužiti i Crnu Goru, kako bi vratila “historijsku Sutorinu” u bosanski posed, poveo za sobom u javnu raspravu nekolicinu sličnih mu političko-pravnih avanturista, koji smatraju da diranje u granice i imena država nisu nikakva opasnost od novih sukoba ili otvaranja starih duhova iz istorijskih boca balkanske mržnje, koja nikada ne spava, nego žmuri na jedno oko, što rekao Andrić.

On je uveren, a vrlo su opasni oni koji se lako samouveravaju, da bi na pepelu imena “Republika Srpska” u dušama mladih Srba počela da niče ljubav prema Bosni, jer bi se onda u školama i udžbenicima mahalo samo jednim patriotizmom – bosanskim.

Kada govore o sličnim temama, mnogi bošnjački intelektualci vole ovakve solilokvije začiniti pretnjama. Tako i Kurtćehajić dr Suad veli: “Srbi i Hrvati iz BiH imaju rezervne domovine, mi Bošnjaci nemamo, imamo samo ovu Bosnu. Mi smo kao mačka u ćošku, naša reakcija može biti očajnička i gora nego 1992-1995. godine”. Lakoća s kojom ovaj čovek otvara duboke i bolne istorijske rane i muke naroda u Bosni je neverovatna. Taj nasrtljivi i logoreični Bošnjak iz crnogorskog Sandžaka, zaboravlja da je nesretna Bosna vekovima okovana, kao “Titanik” ledom, sa tri različite istorije i istorijska sećanja, sa tri vere i tri jezika, dva pisma… i naslagama svakojakih mutnih nagona u dušama i glavama njenih stanovnika. Ne može se to, tako lako, pobrisati jednom “bujrundijom” (naredbom, nalogom) iz Strazbura, ma kako neki, poput Kurtćehajića, mislili da može. U stvari, više želeli no mislili.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: