Mir Božiji, Hristos se rodi!

badnjak
 
Izvor: RTS, B92, Blic
Foto: spc.rs
 

Patrijarh Irinej prisustvovao je paljenju badnjaka na Svetosavskom platou. Patrijarh je služio bdenje u Hramu, dok će na sam dan Božića u Sabornoj crkvi služiti liturgiju. Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej prisustvovao je večeras paljenju badnjaka na platou ispred Hrama Svetog Save na Vračaru.

– “Sretno i blagosloveno nalaganje badnjaka”, poručio je patrijarh Irinej i istakao da je Badnji dan sveopšti praznik koji smo nasledili od predaka.

Srpski patrijarh je naveo da je badnjak čvrsto drvo koje daje jaku svetlost i predstavlja simbol božanske ljubavi.

Takođe je podsetio da je običaj da se na Badnje veče badnjak unosi u kuće i poručio: “Neka nas svetlost badnjaka ispuni ljubavlju prema sebi, ali i prema drugima, prema bližnjima i prijateljima, ali i prema svakom čoveku bez obzira na to da li je on beo, crn ili žut.”
Nakon paljenja badnjaka, patrijarh Irinej je u Hramu Svetog Save služio bdenje uoči Božića, dok će na sam dan Božića u Sabornoj crkvi služiti liturgiju.

U Kosovskoj Mitrovici u prepunoj porti hrama Sv. Dimitrija večeras je obavljeno paljenje badnjaka, a priređen je i vatromet.
Prisutnim vernicima obratio se episkop raško-prizrenski Teodosije, čestitajući im Badnje veče i Božić. Centralna proslava Božića na Kosmetu održaće se sutra u manastiru Gračanica.

Badnje veče je obeleženo i širom Republike Srpske. Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je večernju liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a potom je osveštao badnjak.

– Gde je Bog, tu je skromnost, mir i zadovoljstvo i onda kada je i dobro i teško i kada ima mnogo i kada ima malo – rekao je on, obraćajući se okupljenim vernicima.

 

Na trebinjskom Trgu slobode u prisustvu velikog broja vernika obavljeno je tradicionalno nalaganje badnjaka, sa željom da Hristos daruje ljubav, sreću i smiraj. Svečanosti koja najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić prethodilo je praznično večernje u Sabornom hramu, nakon čega je svečana litija prošla ulicama grada.
U prigodnom programu nakon paljenja badnjaka učestvovali su trubački orkestar Dejana Petrovića iz Užica, Kulturno-umetničko društvo “Alat” i ženska pevačka grupa “Nagorkinje” iz ovog grada. Ispred Hercegovačke Gračanice u 20.00 časova priređen je vatromet koji je organizovala Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.
U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u ponoć i u 6.00 časova ujutro biće služene božićne liturgije.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: