Ministar Bogdanić: Nema otpuštanja ni smanjenja plata! (video)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da u domovima zdravlja u Srpskoj neće biti smanjenja plata, niti otpuštanja zaposlenih, iako je u ovim zdravstvenim ustanovama situacija vrlo teška, što dodatno opterećuje veliki broj viška radnika.

gacko d

Izvor: Srna
Video: Nebojša Vukanović

“Nisam ni za kakve radikalne mjere, već da se problemi rješavaju sistemski, saradnjom Ministarstva, Fonda zdravstvenog osiguranja i lokalnih zajednica”, rekao je Bogdanić danas u Gacku, nakon sastanka sa direktorima 22 doma zdravlja u Srpskoj i načelnicima tih lokalnih zajednica.

On je istakao da će se Vlada Srpske, odnosno resorno ministarstvo, kao i u prethodnom periodu, maksimalno založiti da se prevaziđe teška situacija, te da se očekuje da se u rješavanje problema uključe osnivači, koji su, kako je rekao, pokazali razumijevanje na sastanku.

Prema njegovim riječima, cilja okupljanja je da se pokuša iznaći rješenje za male domove zdravlja koji su iz objektivnih razloga u problemima već duži period i koji veoma teško funkcionišu. Bogdanić smatra da je jedno od mogućih rješenja i prvih koraka u rješavanju tih problema da se oformi radna grupa i da se napravi pravična raspodjela sredstava, odnosno da se sagleda koji su to domovi zdravlja za koje je neophodno da se izdvoje dodatna sredstva na uštrb nekih drugih. On je ukazao i na neophodnost da načelnici, odnosno lokalne zajednice kao osnivači, iskažu spremnost da finansijski pomognu funkcionisanju domova zdravlja, te apelovao na načelnike da ne utiču na direktore da primaju nove radnike, jer su domovi zdravlja preopterećeni viškom zapolenih. Bogdanić nije isključio mogućnost da se u budućnosti ukinu manji domovi zdravlja, napominjući da je isplatnije da se ugroženi pacijenti prevoze sanitetskim helikopterom. Ministar je naveo da su neki od domove zdravlja u Srpskoj koji prednjače po problemima – u Driniću, Oštroj Luci, Drvaru. Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Darko Tomaš ukazao je da je, prema analizama iz 2012. godine, u domovima zdravlja u Srpkoj bilo oko 850 viška zaposlenih, te dodao da Fond prema svim domovima zdravlja na vrijeme izmiruje obaveze koje su ugovorene prema standarima i normativima.

 

 

“Za 25 domova zdravlja Fond je u posljednjih četiri-pet godina doznačavao i veća sredstva nego što je to ugovoreno, a sve s ciljem da bi se održali i pored neracionalnosti koju imaju, u smislu viška zaposlenih”, rekao je Tomaš. On je ponovio da je Fond spreman da pružiti finansijsku podršku ovim zdravstvenim ustanovama, kao i Vlada Srpske, ali da se i lokalne zajednice moraju uključiti u ovaj problem. Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Višegrad LJubiša Škipina kaže da je u ovoj ustanovi stanje teško i da je slična situacija kao i u drugim domovima zdravlja, odnosno da je osnovni problem nedostatak novca za redovno poslovanje. Kao jedan od problema ovog doma zdravlja, Škipina je naveo nemogućnost vraćanja kredita koji su podigli prije dvije godine da bi platili doprinose. Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović smatra da je problem nastao jer se u prošlosti za primarnu zaštitu izdvajalo manje sredstava u odnosu na druge vidove zdravstvene zaštite. “Mora se hitno reagovati. Najveći dug Doma zdravlja je prema državi za neplaćene poreza i doprinosa i to se mora riješiti”, rekao je Radmilović i izrazio nadu da se zajedničkim snagama trenutna situacija može prevazići.

O autoru

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: