Milena Vasić: Volim Hercegovinu!

Poznata beogradska glumica Milena Vasić u ekskluzivnom razgovoru za portal Slobodna Hercegovina priča o svojim hercegovačkim korenima….

milena 00

Tekst: Trifko Ćorović
Foto: FB privatni album
Beogradsku glumicu Milenu Vasić publika je mogla da upozna kroz brojne pozorišne, i filmske uloge. Televizijska publika je pamti kao zaštitno lice TV Nova i spektakularnog šoua “Dama bez blama”.

Zajedničku sreću našla je sa životnim partnerom, rediteljem Jugom Radivojevićem, sa kojim očekuje prinovu u porodici koju čine još troje dece iz njihovih prvih brakova.
U ekskluzivnom razgovoru za portal Slobodna Hercegovina Milena se priseća svog prvog filmskog lika – Hercegovke Miline (za koji je odmah stigla i nagrada), a sa posebnim žarom priča o svojim korenima

Nedavno ste na FB profilu napisali da ste posle 20 godina u Trebinju za koje vas vežu koreni po majci. Možete li nešto više da kažete o svom poreklu i vezi sa Hercegovinom?
-Moja majka po ocu vodi poreklo iz hercegovačkog mesta Ljubuški. Njen deda Petar Zlopaša bio je poznati ustanik u cnogorsko-hercegovačko oslobodilačkom ratu 1878. god. Kao nagradu od kralja Nikole dobija na poklon zemlju u okolini Nikšića. Tada se porodica Zlopaša seli iz svoje postojbine i nastanjuje u novoj sredini. Petrovi sinovi bili su sveštenik Vladimir, koji je sahranjen na manastirskom groblju u Nikšiću, zatim Dušan koji je ubijen u zloglasnom logoru Jasenovac i moj deda Radoje. On je imao tri sina Đorđija, Blaža, Sava i ćerku Radmilu, moju majku. Mada je čitav život proveo u Nikšiću voleo je da priča o svojim precima i nostalgično se vraćao Hercegovini.

milena nikolic

Hercegovina je iznedrila velike dramske umetnike poput Nataše Ninković, Nebojše Glogovca, Sergeja Trifunovića. Aktuelna je i zbog snimanja Kusturičinog filma. Da li sebe vidite u nekim glumačkim ili nekim drugim umetničkim projektima vezanim za Hercegovinu?

-Moja prva filmska uloga bila je u filmu :”Konji Vrani” u režiji Ljubise Samardžića u kome sam tumačila lik Miline. Reč je o Hercegovki koja je sa bratom Gavrilom Brđevićem u potrazi trbuhom za kruhom zamenila krševiti zavičaj plodnom Vojvodinom I skrasila se na jednom salašu. Da bi egzistirala radi kao nadničar i obavlja različite poslove. Duhovita je bila scena u kojoj Milina kopa bunar i pronalazi vodu za kojom su svi muškarci tragali. U filmu su me okarakterisali kao brđanku sa opaskom “Milina jaka kao međed, volu uši da iščupa”. Ona je zapravo jedna nežna i skromna ženska duša kakve Hercegovke i jesu, ali ih je podneblje i surovi uslovi života napravilo jakim i izdržljivim. Milina za trenutak pronalazi sreću u ravničarskim krajevima ,zaljubljuje se, ali ta sreća ne traje dugo. Napuštena i povređena vraća se u rodni kraj! U nastavku ovog filma koji je bio ekranizovan kroz seriju” Jesen stiže dunjo moja” posle teškog života ,pogrešne udaje i sa brigom i zebnjom sa svog šestogodisnjeg sina, Milina ipak dobija zasluženu sreću i udaje se za čoveka koga je volela. Mnogo sam volela taj lik. Milina mi je bliska i draga uloga.
Postoji još jedan lik Hercegovke koji bi volela da igram. Reč je liku iz romana Mirka Kovača koga sam kao dete poznavala i provodila dosta vremena u njegovom domu u Beogradu. Naime moj ujak, čuveni dr. Blažo Zlopaša bio je čest gost Mirkovog doma. Kad god je dolazio u Beograd vodio me je sa sobom. Satima sam slušala njihove duge, u to vreme meni nekad i nerazumljive razgovore, ali su mi ostali utkani u slike koje nosim iz detinjstva. Knjiga Mirka Kovača “Grad u zrcalu” kojoj se stalno vraćam,  doživljavam kao rečnik sopstvenih emocija, strahova i razumevanja života na tromeđi Nikšića, Dubrovnika, Ljubuškog. Na neki način tako je formiran i moj karakter.

Spadate u red najzaposlenijih glumica poslednjih godina. Sa partnerom rediteljem Jugom Radivojevićem očekujete prinovu. Da li ćete praviti neku dužu pauzu?
– Za sada imam u planu odmor. Svoje predstave sam predala mlađim glumicama . Do daljnjeg će tako i ostati.

Koliko je teško uspešnoj i poznatoj ženi da uspe kao majka? Kako Vaša starija deca doživljavaju dolazak bebe?
– Dolazak bebe jeste radost i svežina, ali je i velika promena ,pogotovo za jednog tinejdžera I dvoje nešto mlađe dece. Mislim da će nas bebac usporiti, u ovom ludom vremunu i trci za uspehom i novcem. Toliko smo brzo počeli da živimo, da sam imala intuitivnu želju sa smirajem i mirnijim tempom…

milena

Da li je za očekivati da deca krenu stopama roditelja?
– Deca vole da gledaju predstave. Odrasli su u “Pužu” gledajući predstave Branka Kockice, ali do sada nisu pokazali želju da učestvuju kao aktivni akteri. Više ih zanima sport. Ipak, meni je kao majci najvažnije da deca izađu na svoj put. Samo tako će biti srećni. Džaba poslovni uspesi ako deca skliznu, stalno mislim o tome Molim se za njihovo zdravlje i nadam se da će naći snagu da prihvate život u kome će da dišu punim plućima, uvek i do kraja.

Koja je glumačka uloga za Vas bila najveći izazov do sada?
– Bez sumnje televizijski šou “Dama bez blama”. Nisam sigurna da li će se takav obim posla ponovo dogoditi. To je bio format u kome bukvalno nijedan kadar nije prošao bez mene. Dvanaestočasovno snimanje sa jednom pauzom, toliko presvlačenja, menjanja frizura do potpunog kontrasta zaista su bili veliki izazov, ali strahovito naporan proces. Realni život me nekada podseti na skečeve iz “Dame” i onda mi taj dan postane lepši.

 

Da li je lakše ili opterećujuće raditi profesionalno sa životnim partnerom?
– Tek smo na početku. Sabraćemo utiske na kraju puta, pa me tada pitajte (smeh).

Vodite li računa o ishrani, imate li neki poseban režim u vreme trudnoće?
– Uživam u hrani, pa je za mene svaka vrsta specijalnog režima ishrane moguća ukoliko podrazumeva ono što ja volim. Raznovrsno se hranim, ali kako pominjemo Hercegovinu setih se jedna kafanice na obali Neretve u kojoj smo Jug i ja bili davno …

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: