Milena Nikolić, ženski Krauč iz Trebinja: Dame su bolji tehničari, muški fudbal sahranile su velike pare?!

 Ubijena ljepota igre Trka za rezultatom, izazvana velikim novcem, potpuno je uništila ljepotu igre u muškom fudbalu. Oni su brži i jači od nas, ali je ženski fudbal kreativniji

mili

 

 

Razgovarao: Trifko Ćorović
SLOBODNA HERCEGOVINA
 

 

S

 rpski fudbal ima svog Krauča! „Dubler“ engleskog gorostasa, međutim, nije muškarac. Riječ je o Mileni Nikolić (21), Trebinjki na privremenom radu u vojvođanskoj ravnici, gde žanje golove i uspehe u dresu subotičkog Spartaka.

Stasita Hercegovka epitet „ženskog Krauča“ potpuno je opravdala u novom, reorganizovanom prvenstvu Srbije u kojem su „golubice“ u 11 mečeva zabeležile isti broj pobjeda i uz impresivnu gol razliku 75:1 suvereno osvojile jesenju titulu.

Uloga kršne Trebinjke u tom teško dostižnom rekordu bila je nemjerljiva. Milena je postigla četvrtinu pogodaka svog tima i sa 19 golova zauzela vrh liste strelaca. Golgeterski instinkt fudbalerka ponikla u ŽFK „Leotar“ demonstrirala je i na kvalifikacionom turniru za žensku Ligu šampiona. Na tri utakmice dala je 10 od ukupno 24 gola Spartaka, koji je sa tri ubedljive pobede izborio plasman u elitnu rundu, gdje je ispao od ruskog prvaka Rosijanke posle 2:4 u Subotici i 1:1 u Rusiji.

Reprezentativku BiH i golgeterku subotičkog tima snova posle godina iz snova, po opštem mišljenju, čekaju još ljepši trenuci pošto njeno vrijeme tek dolazi. Milena sanja o inostranoj karijeri, ali joj ona nije priritet bar dok sa Spartakom ne odbrani duplu krunu u Srbiji i ne napravi novi iskorak u Evropi.

-Naravno da bih jednog dana željela da zaigram u nekom velikom evropskom klubu. Ali, u Spartaku želim da osvojim nacionalno prvenstvo i kup. San mi je i da sa svojim klupskim drugaricama uđem među 16 najboljih ženskih timova u Evropi – kaže Milena, koja fudbal aktivno igra od devete godine.

 • Zašto si zagrizla baš za fudbal i ko je na to uticao?

-Loptu sam počela da „ćuškam“ sa mojim bratom od strica Slobodanom i rođenim bratom Miljanom. Sa njima i dječacima iz komšiluka počela sam da igram fudbal u ulici.

 • Kako i kad si prešla na pravi fudbalski teren? 

U devetoj godini. Ali, tome je prethodilo nekoliko bezuspješnih pokušaja. Te 2002. prvi put sam čula za Ženski fudbalski klub „Leotar“. Otac me je nekoliko puta vodio na Police da se upišem, ali nisam uspjela.

 • Zašto?

– Informacije  koje smo imali o terminima treninga nisu bile tačne.

MILENA TB

 

 Anketa Pitajte gledaoce da li im se više sviđa meč sa puno golova ili sa puno kartona. Nije teško pretpostaviti da je običnom gledaocu prijemčiviji ženski fudbal 

 

 • Kako si onda otišla na prvi trening?

U to vrijeme sam upoznala Dragicu Drapić (aktuelna svjetska prvakinja u karateu, prim.aut), koja je i danas jedna od mojih najboljih prijateljica. Ona je već bila član ŽFK „Leotar“ i povela me je na prvi trening. Imala sam devet godina i počela da igram kod trenera Dragana Joksimovića, jednog od utemeljivača  ženskog fudbala u Trebinju.

 • Kakve si rezultate postizala sa Leotarom?

Leotar je tada bio jedan od rijetkih ženskih klubova. Osvajali smo brojne nagrade na turnirima malog fudbala, koji takođe ima jaku tradiciju u Trebinju, a bilježili smo odlične rezultate i u prvenstvu, Bile smo prvakinje RS, vicešampionke BiH, a stigle smo i do finala Kupa BiH. Ali, Leotar je sada, na moju veliku žalost, daleko ispod nivoa Srbije, a o Evropi da i ne govorimo. Fudbal u Trebinju trenutno je u velikoj krizi.

 • Ima li nade da se to promijeni?

Čujem da će ženski klub početi  ponovo da okuplja djevojčice i iskreno se nadam da će uz dobar rad i podršku grada Trebinja Leotar vratiti stari sjaj.

Sanjam Spartak u TOP 16 Lige šampiona
 • Šta je tvoj krajnji cilj u karijeri?

Spartak je stigao među 32 najbolje ekipe u Evropi i san nam je da uz malo srećniji žrijeb stignemo među 16 najboljih timova u Ligi šampiona, što bi stvarno bio veliki rezultat. Podrazumijeva se da nam je cilj odbrana titule i osvajanje nacionalnog kupa.

 • Planiraš li inostrani angažman?

Naravno da bih jednog dana željela da zaigram u što boljem evropskom klubu.  Student sam treće godine fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, a po završetku karijere namjeravam da se bavim poslom iz struke i ostanem u fudbalu.  

milena

 

 • Nije teško prepostaviti da ni u vrijeme dok je ŽFK „Leotar“ bilježio uspjehe djevojčicama nije bilo lako u fudbalu. Kako je okolina reagovala na tvoj izbor pošto fudbal i sada slovi za tipično muški sport?

– Velika je razlika danas u odnosu na period od prije 12 godina. Tada su ljudi govorili da fudbal nije za žene i mene su savjetovali da se okrenem košarci, atletici, plivanju, ali  je presudila moja ljubav prema “bubamari”. Danas je ženski fudbal stekao afirmaciju.  Mediji mu poklanjaju veću pažnju, internacionalna takmičenja imaju sve više TV prenosa i osvajaju publiku.

 • Kolika je razlika između ženskog i muškog fudbala i u čemu se ona najviše ogleda?

– Razlika je ogromna. S jedne strane, mora se priznati da su brzina i snaga na strani jačeg pola, ali je ženski fudbal kreativniji. Bolji smo tehničari od muških kolega i dok se kod njih većim stepenom agresije na terenu dolazi do rezultata, kod nas kreativnost odlučuje o pobjedniku. Veliki novac je sahranio muški fudbal. Trka za rezultatom je ubila ljepotu igre. Napravite anketu među gedaocima da li im se više sviđa utakmica sa puno golova ili sa puno kartona? Nije teško pretpostaviti da je običnom gledaocu prijemčiviji ženski fudbal.

 • Šta još razlikuje igru ljepšeg i jačeg pola?

Odnos prema sportu. To je suštinska razlika, jer se djevojke ovim sportom bave iz ljubavi. Posvećenije su igri, dok je veliki novac u muškom fudbalu donio industrijsko igranje bez emocija. Treninzi fudbalera su odrađivanje profesionalnih obaveza. Smiješno mi je kad čitam kako se fudbaleri kažnjavaju zbog nedolaska na treninge ili kašnjenja radi burnog noćnog života. Kod dama je sam trening kao večernji izlazak.

 • Na kakvom je nivou ženski fudbal u Srbiji i može li da se poredi sa Evropom?

– U Srbiji je uveden novi sistem takmičenja. Sada super ligu čini osam najboljih klubova i igra se trokružno. Ovakav sistem je primijenjen u gotovo svim evropskim ligama i mislim da je dobar, jer donosi više kvalitetnih mečeva. Trenutno u Srbiji dominira moj Spartak, ali moramo još puno da radimo da bi uradili nešto ozbiljnije u evropskim okvirima

 • Da li se može živjeti od ženskog fudbala?

– Smiješno je porediti primanja koja imaju dame u odnosu na muške kolege. Vrlo mali broj klubova plaća svoje igračice. Moj klub Spartak izdvaja određena sredstva i nagrade za igračice u vidu stipendija i premija, ali su to skromni iznosi. S druge strane, u cijeloj Srbiji se živi teško, pa nije realno previše očekivati.

milena intervju

Inetrvju koji je Milena Nikolić ekskluzivno dala za portal Slobodna Hercegovina preneo je i Press RS najtiražniji dnevni list u RS

 • Koliko dnevno treniraš i čega se sve odričeš? Da li si, recimo, na posebnom režimu ishrane?

-U vrijeme pripremnog perioda treniram i do tri puta dnevno, dok za vrijeme prvenstva treninge ima jedan ili dva treninga na dan. Nisam na posebnom režimu ishrane iako vodim računa o tome šta jedem i pijem.

 

Hvala porodici, prijateljima i svim mojim klubovima!

 • Zašto želiš da ostaneš u fudbalu?

Taj sport mi je i do sada pružio mnogo lijepih trenutaka. Zato želim da se zahvalim svima koji su doprinijeli mom fudbalskom razvoju. Od matičnog ŽFK „Leotar“, preko ŽFK „Ekonomist“ iz Nikšića, niškog Mašinca i sadašnjeg kluba Spartaka. U Ekonomistu mi je bilo mnogo lijepo. Sa tim klubom nastupala sam na brojnim turnirima u malom fudbalu i odigrala jednu sezonu u crnogorskoj ligi. Posebno sam zahvalna ŽFK „Mašinac“, gdje sam provela dvije i po godine i doživjela punu afirmaciju. U Spartaku sam već do sada ostvarila najbolje rezultate u karijeri, ali vjerujem da nam najveće radosti tek predstoje. Hvala  prijateljima koji su uvijek uz mene. Ipak, najviše dugujem  roditeljima i bratu, jer bez njihove podrške nikada ne bih napravila ove rezultate. 

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: