Milena Dravić otvorila filmski festival u Trebinju

Doajen srpskog i jugoslovenskog glumišta Milena Dravić večeras je u Kulturnom centru u Trebinju otvorila drugi Festival mediteranskog i evropskog filma.

 

naslovna2Izvor: Radio Trebinje

Glumica Milena Dravić ovogodišnji je laureat “Zlatanog platana”, nagrade za izuzetan doprinos evromediteranskoj kinematografiji. Na ovaj način poznata glumica obilježila je i 55 godina umjetničkog rada na filmu, koji je počeo upravo u Trebinju 1959. godine.
„Duboko sam zahvalna što ste me pozvali u vaš grad, lepo Trebinje gde sam davnih dana na kraju detinstva, a na početku mladosti zaigrala u filmu ‘Vrata ostaju otvorena’. Ne volim jubileje, tokom svoje duge karijere nikada ih nisam slavila, ali neko je hteo da se ovih 55 godina obeleže. Možda i od gore iz dalekih lovišta, moj reditelj František Čap koji je otkrio moj talenat i koji me je uveo u svet filma i umjetnosti“, istakla je poznata glumica otvarajući drugi Festival mediteranskog i evropskog filma.

U ime gradske uprave dobrodošlicu poznatoj glumici poželio je zamjenik gradonačelnika Trebinja, Neđo Ćebedžija.
„Trebinje je raskršće mnogih kultura, zbog toga mi umijemo cijeniti sve vrijednosti različitosti, jer su sve one naše. Zato smo krenuli putem povezivanja ovog našeg mikroregiona, čiji se kolosjeci upravo ukrštaju u Trebinju“, kazao je Ćebedžija i dodao da ovaj festival bude simbol dobrog druženja, razmjene iskustava i podsticanja novih projekata.
Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS je istakao da Vlada prepoznaje ovu manifestaciju koja je od značaja za širenje kulture RS i filmske umjetnosti i naveo da je prije dva mjeseca ovo ministarstvo potpisalo sporazum o saradnji sa srbijanskim ministarstvom kulture.
„Želimo da formiramo filmski centar RS sa kojim bi mogli da se uključimo u regionalne projekte, ne samo sa Srbijom već i na međunarodnom nivou i na taj način afirmišemo filmske stvaraoce u RS. Mi školujemo filmske kadrove i želimo da imamo domaće filmske stvaraoce u RS. Grad Trebinje sa ovim festivalom je na korak do toga da bude prepoznat kao vodeći filmski grad u RS“.
Uoči otvaranja, prikazan je prvi film festivala „Vrata ostaju otvorena“, reditelja Františeka Čapa, dok je drugi dio večeri bio rezervisan za dokumetarni film o Mileni Dravić, koji je režirao Zdravko Randić, te francuski film „Kolin“.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazana 23 filma iz 15-ak zemalja u okviru šest programskih cjelina: mediteranski film, evropski film, retrospektiva filmova Milene Dravić, retrospektiva filmova Franka Nera, novi srpski film i Hercegovina na filmu.
Festival su organizovali Kulturni centar Trebinje, Tangram centar iz Beograda i Alpe-Adria kulturni centar iz Beča. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Trebinje.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: